Slovensko požiada EÚ o peniaze na zvládanie ukrajinskej utečeneckej krízy

Česko, Slovensko a ďalších sedem štátov strednej a východnej Európy požiada Európsku komisiu o finančný príspevok na zvládanie ukrajinskej utečeneckej krízy, informoval o tom vo štvrtok český minister pre regionálny rozvoj Ivan Bartoš.

21.04.2022 21:46
Utečenci / UA / Foto: ,
Ukrajinskí utečenci na stanici v meste Ľvov čakajúci na autobus do Poľska, marec 2022
debata (3)

„Ruská invázia na Ukrajinu predstavuje pre Európsku úniu bezprecedentnú výzvu. V prvom rade sa musíme postarať o utečencov, no už teraz je jasné, že jej dopad bude asymetrický a niektoré jej dôsledky budú pre našu krajinu obzvlášť závažné,“ vyhlásil Bartoš. Dodal, že úlohou vlády je aj podporovať rozvoj a zlepšovanie kvality života českých občanov. Zdôraznil, že v tejto situácii bude kľúčová solidarita krajín EÚ.

„Vojnou na Ukrajine sa totiž narušili dodávateľské reťazce a chýbajú aj niektoré dôležité stavebné materiály. Ceny stavieb a niektorých materiálov vzrástli až o 50 percent,“ upozornil Bartoš. Dodal, že si je vedomý limitov rozpočtu EÚ aj pôvodného cieľa politiky súdržnosti, pri plánovaní ktorej sa nezohľadňovali mimoriadne situácie.

Podľa Bartoša je súčasná kríza výnimočná a konečný dopad na ekonomiku sa zatiaľ nedá predvídať, preto chce Európsku komisiu požiadať o finančné príspevky pre členské štáty, do ktorých prúdia veľké počty utečencov z Ukrajiny.

Patria medzi ne krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) vrátane Slovenska, ale aj Rumunsko, Bulharsko a pobaltské štáty. Tie spoločne vypracovali návrh 14 opatrení, ktoré predstavia eurokomisii. V opatreniach okrem iného žiadajú predĺženie lehôt na dokončenie projektov a „urýchlené schválenie programu v novom programovom období 2021 – 2027, aby bolo možné čo najrýchlejšie splácanie projektov, ktoré budú v strednej a východnej Európe pomáhať utečencom“, uviedol Bartoš.

Aktivity týchto deviatich štátov bude koordinovať Estónsko z dôvodu blížiaceho sa predsedníctva Českej republiky v Rade EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenecká kríza #vojna na Ukrajine