Začala sa vlna protestov. Hovorte s nami, odkazujú vláde odborári

Začnite sociálny dialóg, vyzvali odborári vládu. Odkazujú jej, že prijaté opatrenia, ktoré majú kompenzovať vlnu zdražovania, sú slabé.

21.04.2022 22:05 , aktualizované: 22.04.2022 12:44
Košice / Protest / Demonštrácia / Foto: ,
Stovky ľudí v Košiciach protestovali, pretože sa im prijaté vládne opatrenia, ktoré majú kompenzovať vlnu zdražovania, zdajú slabé. Ďalšie protesty sa postupne uskutočnia v Žiline a Trnave, uvažuje sa aj o pochodoch v ďalších mestách
debata (158)

Šéf odborárov Marián Magdoško hovorí, že Slovensko je v situácii, keď zamestnávatelia a zamestnanci ťahajú za jeden povraz. Napríklad výzvou, aby sa krajina bezhlavo neodpájala od dodávok plynu z Ruska.

Vo štvrtok po 15. hodine sa pred košickým hotelom Centrum začali schádzať účastníci protestného mítingu v rámci kampane Zastavme rozvrat sociálneho štátu. Organizátormi boli OZ KOVO v spolupráci s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ), Jednotou dôchodcov na Slovensku a Asociáciou slovenských kúpeľov. Takto chcú prinútiť vládu prijať riešenia na zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie občanov. Išlo o prvý zo série chystaných mítingov.

Video: Protest v Košiciach.

Video

Približne tri tisíc ľudí ľudí sa po 16. hodine vybrali v sprievode od hotela k Dolnej bráne, kde už boli pripravení rečníci. Nechýbali medzi nimi prezident Konfederácie odborových zväzov Magdoško, predseda OZ KOVO Emil Machyna, ale aj Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov na Slovensku.

„Kto ste počúvali tlačovú besedu vlády, viete, že sme zas dostali veľkú facku. Čakali sme, že dostaneme nejaké príspevky k dôchodkom, žiaľbohu, nepodarilo sa. Zostali sme úplne na konci a nedostaneme nič,“ skonštatovala Pokorná.

Zdôraznila, že vláda dôchodcom zobrala všetky výhody. „Musíme začať bojovať naozaj vážne, držte palce, aby sme nejakým spôsobom uspeli, aby dôchodcovia neboli na príťaž celej spoločnosti. Ak dostaneme 13. dôchodok v júni alebo v júli, budeme požadovať 14. dôchodok,“ uviedla poverená predsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Odborári chcú s vládou rokovať napríklad o dôchodkovom strope, príplatkoch za nočné zmeny či o kompenzácii rastúcich nákladov na potraviny či energie.

Jednota dôchodcov na Slovensku zasa požaduje trojpercentnú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov a vládou navrhovaný presun termínu 13. dôchodku na leto nepovažuje za kompenzáciu rastúcich nákladov. Na stretnutiach preto chcú vyjadriť občiansku nespokojnosť a upozorniť na to, ako sa správa táto vláda.

Dva roky vládnutia podľa nich priniesli chudobu, neistotu, ekonomické a sociálne pnutie a ľudia majú strach z budúcnosti. Požadujú, aby vláda prijala razantné opatrenia proti zdražovaniu a nie paškvil, ktorý prišiel vo štvrtok z vlády a pomohla všetkým domácnostiam na Slovensku. „To čo nám vláda ponúkla, je iba žobračenka,“ vyhlásil Machyna.

Rečníkov prerušoval potlesk, piskot, ale aj výkriky s požiadavkou na vyhlásenie generálneho štrajku či pokrikmi hanba. „My ako zamestnanci platíme najviac daní. Prvý raz zo mzdy a potom ako spotrebitelia v obchodoch vo forme DPH a spotrebnej dane. Myslím si, že to si naša vláda neuvedomuje,“ povedal Magdoško.

Opýtal sa prítomných, či majú pocit, že sa niečo zlepšilo v zdravotníctve, školstve, polícii, súdnictve. Dav zborovo odpovedal nie. „Väčšina odborových zväzov je v štrajkovej pohotovosti,“ do­dal.

Upozornil, že rastie sociálne napätie a ministri sa len hádajú ako psy o každé euro. Vláda podľa neho musí čo najskôr začať sociálny dialóg. V opačnom prípade hrozí, že situáciu prevezme do svojich rúk ulica. Svoj prejav ukončil skandovaním: „Štrajk, štrajk, štrajk!“

Prezident KOZ skonštatoval, že prehlbujúca sa sociálna kríza dokonca zbližuje odborárov a zamestnávateľov. „Po vzore nemeckých odborov, ktoré postupujú zajedno s podnikateľmi a postavili sa proti okamžitému odpojeniu sa od ruského plynu, sa zintenzívňuje aj dialóg medzi slovenskými odborármi a majiteľmi fabrík. Spoločný záujem udržať výrobu a zamestnanosť ustupuje aspoň načas odvekým sporom o výšku mzdy či pracovné podmienky,“ povedal Magdoško.

Na proteste sa zúčastnili aj niektorí predstavitelia politických strán. Medzi nimi nechýbali zástupcovia Smeru, extrémistickej ĽS NS či Hlasu. „Prišlo zhruba tritisíc ľudí, ktorí ledva prežívajú, pretože táto vláda na nich útočí, hoci nechcú nič mimoriadne, iba spokojne žiť, ako si to zaslúžia a nepatriť medzi najchudobnejších v Európe. Držme si palce, aby sme túto vládu poslali do zabudnutia, čím skôr a navždy,“ povedal Košičan Richard Raši (Hlas) po proteste.

Týmto zhromaždením odštartovala séria protestov v troch slovenských mestách. Po Košiciach vyjdú do ulíc 30. apríla ľudia v Žiline a ďalší protest by mal byť 7. mája v Trnave.

© Autorské práva vyhradené

158 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #odborári