Šimečka (PS) v Ide o pravdu: Chceme postaviť hrádzu proti Ficovi a fašistom

„Pomoc ľuďom pre zdražovanie prišla neskoro, a je nedostatočná,“ povedal v Ide o pravdu Michal Šimečka, podpredseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko. Je presvedčený, že sociálne problémy môžu v EÚ ohroziť demokraciu.

22.04.2022 05:00
debata (229)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Michala Šimečku v relácii Ide o pravdu.

Video

Francúzi už v nedeľu rozhodnú o svojom novom prezidentovi. „Zvolenie kandidátky extrémnej pravice Marine Le Pen by bola katastrofa pre Európu, ale aj pre Slovensko,“ povedal v relácii Ide o pravdu Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu a podpredseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

Hoci prieskumy verejnej mienky sú naklonené na stranu Emmanuela Macrona, treba byť podľa lídra progresívcov ostražití. „Nepripúšťali sme si brexit a ani zvolenie Donalda Trumpa, takže veľké obavy sú namieste aj teraz,“ dodal.

Za popularitou šéfky extrémnej pravice vidí neriešenie zlej sociálnej situácie ľudí v niektorých francúzskych regiónoch. Tlak na zvyšovanie cien, ktorý vyvolal konflikt na Ukrajine, ale aj iné faktory, ohrozuje podľa neho sociálnu situáciu naprieč EÚ. A výnimkou nie je Slovensko. Najnovšia finančná podpora, ktorú posiela ohrozeným skupinám vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) ohodnotil slovami: „Pomoc ľuďom kvôli zdražovaniu prišla neskoro, a je nedostatočná.“ Navyše, cez záchrannú sieť podľa podpredsedu PS prepadnú bezdetné rodiny či dôchodcovia. Je presvedčený, že riešenie zhoršenia sociálneho postavenia Európanov bude veľkou výzvou pre úniu.

Sociálne témy aj z tohto dôvodu zostávajú dôležitým pilierom politiky Progresívneho Slovenska. „Chceme ľudí presvedčiť, že sme kompetentní riešiť tieto problémy,“ uviedol.

V relácii potvrdil svoju kandidatúru na predsedu PS, o ktorej bude rozhodovať snem hnutia o dva týždne. Vylúčil, že by progresívci opätovne vytvárali predvolebnú koalíciu, tak ako v ostatných parlamentných voľbách.

„Sme zomknutí, presvedčení o našich hodnotách, a budeme súťažiť s pokorou,“ uviedol Šimečka. Z možnej koaličnej spolupráce jednoznačne vylúčil stranu Smer a extrémne strany: „Chceme byť hrádzou proti Ficovi a fašistom.“

Na margo aktuálnych obvinení expremiéra Roberta Fica (Smer) z trestných skutkov sa otvorene vyjadril, že sú podľa neho veľmi závažné.

Pochybnosti neskrýval podpredseda PS nad očakávaných rozhodnutím generálneho prokurátora Maroša Žilinku požiadať parlament o vydanie Fica na väzobné stíhanie. „Ja by som hlasoval za vydanie, a nech súd rozhodne o vine,“ poznamenal s tým, že pôjde aj o test vymožiteľnosti práva na Slovensku. „Obvinenie Fica obletelo svet, a nie je to maličkosť,“ pripomenul.

Bol by Michal Šimečka za zastavenie dodávok ropy a plynu v Európe? Prečo si myslí, že vytvorenie európskej armády nemá šancu na úspech? Zdvihol by ruku za odvolanie Maroša Žilinku z postu generálneho prokurátora? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s podpredsedom EP Michalom Šimečkom, podpredsedom mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Michal Šimečka