Odborári vinia vedenie UNB, že nezaplatením dlhu v termíne spôsobilo niekoľkomiliónovú škodu

Lekárske odborové združenie (LOZ) podalo trestné oznámenie pre údajnú škodu takmer 2,3 milióna eur, ktorá mala vzniknúť Univerzitnej nemocnici Bratislava.

22.04.2022 11:12 , aktualizované: 12:25
Peter Visolajský, LOZ Foto: ,
Lekárske odborové združženie podalo trestné oznámenie pre údajnú škodu v bratislavskej UNB.
debata (19)

Lekárske odborové združenie podalo trestné oznámenie pre údajnú škodu takmer 2,3 milióna eur, ktorá mala vzniknúť Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Prezident združenia Peter Visolajský tvrdí, že škoda vznikla preto, lebo nemocnica neplatila načas splátky za svoj dlh, hoci na to mala mať peniaze. Vyhlásil, že ide o „exemplárny“ prípad tunelovania zdravotníctva.

Preto sa rozhodol podať trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru. Lekárske odborové združenie podotklo, že ide o varovanie, pretože je podľa nich „nevyhnutné mať pod drobnohľadom manažment a fungovanie nemocníc“.

Dlh Univerzitnej nemocnice Bratislava je rozdelený na viacero splátok, ktoré musia byť splatené k istému dňu. Je ich asi 50. „Pri štyroch splátkach došlo k omeškaniu splatenia dlhu o jeden, tri, štyri alebo päť dní,“ tvrdí na základe audítorskej správy nemocnice Visolajský.

Platba však bola niekoľko dní dopredu schválená vedením nemocnice a napriek tomu, že nemocnice financie na vyplatenia dlhu na účte mala, došlo k oneskoreniu. „Dôsledkom toho oneskorenia sa dlh navýšil o viac ako 2,3 milióna eur,“ spresnil.

VIDEO: Lekárske odborové združenie (LOZ) podalo trestné oznámenie pre údajnú škodu takmer 2,3 milióna eur.
Video

Visolajský upozorňuje, že tieto peniaze mohli smerovať na liečbu pacientov, no „skončili mimo zdravotníctva“. Finančná škoda, ktorá oneskorením platby splátok vznikla mohla pokryť mesačnú mzdu tisíc lekárom alebo dvetisíc zdravotným sestrám.

„O tom, že nešlo o objektívny nedostatok finančných prostriedkov svedčí aj to, že tieto sumy boli schválené vopred v dostatočnom predstihu a uhradené vyslovene len pár dní po splatnosti,“ zdôraznil Visolajský.

Kto mal dôvod na to, aby čakal s vyplatením, bude podľa Visolajského riešiť od dnes polícia. „Dôsledkom tohto ťažko vysvetliteľného omeškania vznikla škoda. Splátky spravuje a vymáha spoločnosť BFF Central Europe,“ dodal Visolajský.

BFF CE sa v minulý rok zviditeľnila najmä tým, že skupuje miliónové dlhy nemocníc od ich dodávateľov. Cez súdy a exekúcie vymáha nielen dlh, ale aj vysoké úroky.

Jeden z dvoch majiteľov spoločnosti je Marek Duban. Bol šéfom Svetu zdravia, ktorý patrí Pente. Redakcia denníka Pravda oslovila BFF Central Europe a aj iné slovenské nemocnice, či ich dlh firma spravuje.

Posledné oddlženie spustil minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) v septembri a dlhy nemocníc majú výšku 575 miliónov eur.

„Vzhľadom na komplexnosť finančných operácii a transakcii treba zdôrazniť, že problematika je komplexná a zjednodušené podanie zo strany LOZ nie je vo všetkých detailoch relevantné,“ upozorňuje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo tvrdí, že sa o situáciu v UNB priebežne zaujíma a nemocnica rezort informovala, že z dôvodu prehľadu a kontroly transparentnosti procesov vedenia zdravotníckeho zariadenia z roku 2020, ktorej sa predmetná udalosť týka, pristúpila nemocnica k účtovnému a technickému auditu. „Zdôrazňujeme zároveň, že ide o záväzok, ktorý vznikol v roku 2017. Vzhľadom na prebiehajúce procesy v tejto chvíli bližšie informácie poskytovať nebudeme. V prípade potreby sme plne súčinní pri prešetrovaní danej udalosti,“ priblížila Eliášová. „Vzhľadom na komplexnosť finančných operácii a transakcii treba zdôrazniť, že problematika je komplexná a zjednodušené podanie zo strany LOZ nie je vo všetkých detailoch relevantné,“ upozorňuje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo tvrdí, že sa o situáciu v UNB priebežne zaujíma a nemocnica rezort informovala, že z dôvodu prehľadu a kontroly transparentnosti procesov vedenia zdravotníckeho zariadenia z roku 2020, ktorej sa predmetná udalosť týka, pristúpila nemocnica k účtovnému a technickému auditu. „Zdôrazňujeme zároveň, že ide o záväzok, ktorý vznikol v roku 2017. Vzhľadom na prebiehajúce procesy v tejto chvíli bližšie informácie poskytovať nebudeme. V prípade potreby sme plne súčinní pri prešetrovaní danej udalosti,“ priblížila Eliášová.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #UNB #lož