Žilinka sa vyhol Ficovi, prokurátor žiada o súhlas s väzbou. Kaliňák je na súde v putách

Dozorovanie vyšetrovania Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí sú obvinení zo zosnovania zločineckej skupiny a porušenia daňového tajomstva, zostáva na Úrade špeciálnej prokuratúry. Prokurátor už požiadal NR SR o vydanie Fica na väzobné stíhanie. Súd rozhoduje o väzbe pre Kaliňáka, na súd ho priviezli v putách.

22.04.2022 12:45 , aktualizované: 22:16
Robert Kaliňák Foto: ,
Roberta Kaliňáka priviedli na špecializovaný trestný súd.
debata (388)

VIDEO: Roberta Kaliňáka priviedli na súd v putách: Matovič je zbabelec

Video

Právny zástupca Roberta Kaliňáka David Lindtner po zasadnutí Špecializovaného trestného súdu povedal, že nemá mandát sa vyjadrovať k samotnému výsluchu. „Necháme súd rozhodnúť. Akýkoľvek argument, ktorý by sme teraz uviedli, by mohol súd vnímať ako ovplyvňovanie,“ vysvetľoval Lindtner.

V piatok sa pred sudcu Špecializovaného trestného súdu postavil aj advokát Marek Para, ktorý je obvinený z podporovania zločineckej skupiyn.

Súd o návrhu na väzbu Kaliňáka rozhodne v sobotu o 16. hodine.

Prokurátor chce do väzby poslať aj Fica

„Úrad špeciálnej prokuratúry podal dňa 22. apríla 2022 Národnej rade SR žiadosť o vyslovenie súhlasu so vzatím do väzby poslanca Národnej rady SR JUDr. R. F.," oznámil hovorca prokuratúry Dalibor Skladan rozhodnutie Ladislava Masára.

Hovorkyňa Národnej rady Michaela Jurcová pre Pravdu potvrdila, že žiadosť do parlamentu prišla. Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) žiada listom o zvolanie mandátovo-imunitného výboru. Na jeho zasadnutí sa môže zúčastniť a vysvetľovať situáciu aj Rober Fico (Smer). Výbor prijme uznesenie, ktoré buď bude alebo nebude súhlasiť s jeho väzobným stíhaním. O uznesení bude nakoniec rokovať a hlasovať plénum.

VIDEO: David Lindtner po skončení vypočutia.
Video

To potvrdil aj podpredseda Národnej rady Gábor Grendel (OĽaNO, NOVA), ktorý na sociálnej sieti uviedol, že už v piatok Kollár požiada predsedníčku mandátového a imunitného výboru Annu Andrejuvovú, aby výbor prerokoval túto žiadosť a následne informovala o stanovisku výboru plénum.

Roberta Kaliňáka priviedli na špecializovaný...
Roberta Kaliňáka priviedli na špecializovaný...
+3Roberta Kaliňáka priviedli na špecializovaný...

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v piatok rozhodol, že z rozhodovania v trestnej veci proti poslancovi Národnej rady Robertovi Ficovi je vylúčený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Žilinka to zdôvodňuje pochybnosťami o jeho nezaujatosti.

VIDEO: Advokát Mandzák prichádza na Špecializovaný trestný súd.
Video

Lipšic je totiž podľa uznesenia o obvinení bývalého viacnásobného premiéra a lídra strany Smer Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, poškodeným. Aj o ňom mali policajní funkcionári či vedenie Finančnej správy získavať rôzne informácie.

VIDEO: Obhajca R. Kaliňáka David Lindtner.
Video

Žilinka ďalej rozhodol, že neodníme vec Úradu špeciálnej prokuratúry. O to žiadal obhajca Fica s Kaliňákom David Lindtner, ktorý sa snažil spochybniť práve špeciálnu prokuratúru a žiadal, aby vyšetrovanie dozorovala priamo Generálna prokuratúra. Lindtner argumentoval, že Lipšic je podľa uznesenia poškodeným v tejto kauze. No nielen on. Poškodeným je aj prokurátor tohto úradu Vasiľ Špirko, ktorého sa mala táto organizovaná skupina spolu s advokátom Marekom Parom snažiť profesionálne zničiť.

VIDEO: Advokáta Paru priviezli na súd v Pezinku.
Video

O väzbe pre Roberta Kaliňáka a Mareka Paru špecializovaný trestný súd rozhodoval už v piatok od 15.00 h. Výsledok bude známy až v sobotu o 16. hodine.

Už vo štvrtok dostal Žilinka na stôl návrh na iniciovanie žiadosti o vydanie poslanca Fica na väzobné trestné stíhanie. „Generálny prokurátor poveril prokurátora povereného výkonom funkcie zástupcu špeciálneho prokurátora, aby konal v mene generálneho prokurátora Slovenskej republiky pri výkone jeho pôsobnosti žiadať Národnú radu Slovenskej republiky o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady do väzby,“ píše sa v tlačovom vyhlásení.

Tak ako sa predpokladalo, Masár, ktorý je povereným zástupcom špeciálneho prokurátora, požiadal zákonodarný zbor o vyslovenie súhlasu so stíhaním poslanca Fica.

VIDEO: Fico: Toto je koniec demokracie!
Video

Žilinka na záver „dôrazne apeluje“ na politikov a médiá, aby boli pri svojich vyjadreniach a záveroch k trestnej veci bez znalosti spisu „zdržanliví a aby rešpektovali prezumpciu neviny“.

© Autorské práva vyhradené

388 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Súmrak #Maroš Žilinka