Záleská neprešla. Súdnictvo povedú najkritickejšie sudkyne

Sudcovia si do svojho najvyššieho samosprávneho orgánu zvolili piatich nových členov. Uspeli najmä kandidáti kritickí k súčasnému stavu justície na Slovensku vrátane Dany Jelinkovej Dudzíkovej, ktorá kritizovala obrannú zmluvu s USA, či Marcely Kosovej. Uspela aj Ayše Pružinec Erenová, ktorá zas varuje pred devastáciou právneho štátu. Naopak, známa sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská sudcov nepresvedčila.

22.04.2022 13:42 , aktualizované: 22:12
debata (14)

Súdna rada je najdôležitejším samosprávnym orgánom súdnictva. Zabezpečuje jeho verejnú kontrolu, posudzuje kandidátov na sudcovské funkcie, rozhoduje o ich pridelení a premiestnení na jednotlivé súdy, predkladá návrhy na vymenovanie a odvolanie sudcov prezidentovi.

Na starosti má tiež zber a kontrolu majetkových priznaní sudcov. Do 18-členného orgánu si polovicu členov volia samotní sudcovia. Druhú polovicu tvoria politickí nominanti. Po troch zástupcoch si vyberá Národná rada, vláda a prezident.

Voľba piatich nových členov, ktorí do radov Súdnej rady zasadnú na najbližších päť rokov, prebiehala vo štvrtok na území celého Slovenska. Voľba sa uskutočnila v troch volebných obvodoch, vo východoslovenskom, v stredoslovenskom a západoslovenskom. Kým na východe a v strede Slovenska si sudcovia vyberali po jednom z kandidátov, zo západoslovenského kraja volili až troch nových členov.

Jeden bol istý

Dokopy sa v troch volebných obvodoch o funkciu uchádzalo 16 sudcov. Istú funkciu mal už pred voľbou Peter Bebej z Okresného súdu Dolný Kubín, pretože kandidoval v stredoslovenskom volebnom obvode ako jediný.

Vo východoslovenskom obvode svoj súčasný mandát neobhájil Miloš Kolek, ktorý v máji 2017 ešte v celoslovenskom formáte volieb získal od 1 195 voliacich sudcov až 677 hlasov, teda najviac spomedzi všetkých vtedajších 17 kandidátov. V Súdnej rade bude namiesto neho Peter Farkaš.

Najväčšia konkurencia bola v západoslovenskom volebnom obvode, kde kandidovalo až 12 sudcov. Medzi nimi napríklad aj známa sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská a jej kolega Jozef Pikna.

Práve on po námietke zaujatosti Záleskú nahradil v senáte pojednávajúcom prípad vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj prípravu vrážd dnes už trojice prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica. Záleskú ale sudcovia vo voľbe nepodporili.

Ján Mazák Čítajte viac Mazák pred voľbou členov Súdnej rady: Politizácia sa musí vylúčiť

Tri sudkyne z Bratislavy

V západoslovenskom volebnom obvode nakoniec zvíťazili tri sudkyne bratislavského krajského súdu. Do Súdnej rady sa vracia Marcela Kosová, ktorá z nej odišla len 8. februára 2022. Kosová sa sama funkcie vzdala pre nespokojnosť s fungovaním Súdnej rady.

„Za ostatný rok a pol sa diali viaceré veci a rôzne výstupy, či už Súdnej rady, ako aj jej predsedu, a nadobudla som pocit, že moja snaha o fungovanie justície bez deštrukčných zásahov sa ukazuje ako nemožná,“ vysvetlila vtedy svoje rozhodnutie.

Druhou sudkyňou, ktorá uspela, je Dana Jelinková Dudzíková. Tá sa ako odborníčka na medzinárodné právo kriticky vyjadrovala k obrannej zmluve s USA, ktorú 9. februára schválila Národná rada.

Analyzovala podobné bilaterálne zmluvy USA s európskymi partnermi z hľadiska princípov právneho štátu a tú slovenskú vyhodnotila ako najhoršiu. Ešte aj v ostatných dňoch na ňu upozorňuje minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), ktorý dlhodobo spochybňuje jej odbornosť.

Treťou sudkyňou Krajského súdu v Bratislave, ktorá uspela, je Eren Ayše Pružinec. Vlani v septembri pritom zorganizovala výzvu na podporu generálneho prokurátora Maroša Žilinku, v ktorej tiež upozornila na prebiehajúcu devastáciu právneho štátu.

„My, podpísaní sudcovia, viazaní zloženým sľubom sudcu, sa nemôžeme nečinne prizerať devastácii právneho štátu, ku ktorej dochádza aj verejne prezentovanou absolútnou neúctou politickej moci a značnej časti médií voči osobe generálneho prokurátora, ktorá sa prejavuje faktickými výzvami na nerešpektovanie jeho kompetencií ako ústavného orgánu ochrany zákonnosti, chrániaceho práva a zákonom chránené záujmy všetkých fyzických a právnických osôb, ako aj štátu,“ uvádzalo sa vo výzve.

sudna rada, kancelaria sudnej rady, miestodrzitelsky palac, Čítajte viac Čaká Súdnu radu obrat? Voliť sa bude päť nových členov

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Súdna rada