Ficova kauza je pre Slovensko zásadná. Od testu fungovania spravodlivosti po nástup k modelu Orbána

Peniaze pre ľudí, ktorí nezvládajú zdražovanie, prichádzajú neskoro a nezachránia všetkých. „Pomôcť vláde by mali veľké firmy a monopoly, ktoré prekypujú ziskami,“ povedal v podcaste Marián Repa.

23.04.2022 06:00
debata (70)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Obvinenie expremiéra Roberta Fica (Smer) z viacerých trestných skutkov je výnimočná vec, ktorú moderné Slovensko ešte nezažilo. „Je to kruciálna otázka pre ďalšie smerovanie krajiny,“ povedal v podcaste Marián Repa.

Na jednej strane súhlasí s tým, že kauza bude dôležitým testom pre fungovanie spravodlivosti v krajine, na strane druhej pripúšťa aj nedozerné následky pre politickú scénu.

Autorom obvinení Fica z trestného konania vytýka nejasnosť a nezrozumiteľnosť, ktorá môže vniesť do spoločnosti značnú mieru nepochopenia a ďalší rozkol.

Za príklad dáva obvinenie z trestného činu prezradenia bankového a daňového tajomstva, ktorého sa mal bývalý šéf vládneho kabinetu dopustiť prezradením detailov z konania exprezidenta Andreja Kisku. „Stačilo vec vysvetliť porovnaním s kauzou asistenta poslanca Filipa Rybaniča. Ten za zverejnenie údajov z bankového účtu exministra Roberta Kaliňáka bol odsúdený na podmienečný trest. Hoci rovnako ako Fico tvrdil, že išlo o verejný záujem. „Bol odsúdený, lebo porušil zákon. A to by mali ľudia vedieť,“ uviedol komentátor denníka Pravda.

Ako s kauzou naložia orgány súdnej moci a prokuratúry je podľa Repu nejasné. „Už za čias Fica fungovala sieť, ktorá rozhodovala v prospech vládnych špičiek, a tá môže ovplyvňovať aj súčasnú situáciu,“ upozorňuje v podcaste Počúvajte pravdu.

Nevylučuje, že v prípade zrušenia obvinení sa z expremiéra Fica môže stať pre jeho priaznivcov mučeníkom. Rovnako legitímna je možnosť, že dostatočnými dôkazmi a zrozumiteľným súdnym procesom môže Ficovi priaznivcov ubúdať.

Jedna aj druhá alternatíva podľa Repu ale zamieša parlamentnými voľbami o dva roky. „Môže to priniesť Ficovi volebné víťazstvo, ktoré bude zásadné a kruciálne pre smerovanie krajiny, a nevylučujem, že sa vydáme na cestu Viktora Orbána (maď. premiér),“ vysvetlil Repa.

Kto podľa komentátora denníka Pravda konal ako Pontský Pilát, a z kauzy Fica si umyl ruky? Budú poslanci súhlasiť s väzobným stíhaním Roberta Fica? Prečo vláda rozhodla o pomoci ohrozeným ľudom kvôli zdražovaniu neskoro a nedostatočne? Pomôžu vláde pri financovaní pomoci najbohatšie firmy? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s komentátorom denníka Pravda Mariánom Repom.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu