Pokračovanie článku: Kto chce Ficovi zavariť? Kiska aj svedkovia, ktorých vraj trápi svedomie

Bernard Slobodník

Bernard Slobodník zasa tvrdí, že si ho do funkcie riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA doslova vybrali. Gašpar mu mal povedať, že Bödör „je vlastne poverený koordinovať činnosť polície prenášať a koordinovať politické požiadavky na bezpečnostné orgány“.

Skupina podľa neho mala rozhodujúci dosah na nielen na Finančnú správu, ale aj na ministerstvá financií, výstavby, životného prostredia. „Hlboko zasahovala do rôznych štátnych zákaziek, cez ktoré zarobila obrovské miliardy, ktoré končili tak ako sa v tej dobe šuškalo vo vreckách oligarchov ako bol Bödör, Široký, Výboh, Brhel, ktorí následne cestou ďalších finančných operácií, hlavne cestou rôznych schránkových firiem v daňových rajoch sa mali postarať a zrejme sa aj postarali o finančné benefity vtedajších vládnucich politikov Smeru a ostatných, pričom tieto peniaze majú pripravené na územiach, kde ich odhalenie nie je jednoducho reálne“.

Podľa Slobodníka boli benefity kryté štátnymi zákazkami, ktoré dostávali cez vysokých štátnych úradníkov, teda cestou politiky a vládnucich strán. Vysokí úradníci, teda „naši ľudia“, museli plniť úlohy, ktoré im zadávali nielen politici. Hovorí o mafiánskom biznise. Mnohé pritom prikrývala protikorupčná jednotka NAKA, ktorú viedol Krajmer. Sám seba Slobodník opisuje ako akéhosi kontrolóra, či boli úlohy splnené. A tie sa týkali najmä osôb, ktoré „nevyhovovali vtedajšej politickej garnitúre“.

V kauze Matovič tvrdí, že NAKA pripravovala Vandáka na mediálne vystúpenia, pod dohľadom to mal Krajmer a Hraško. Aj Slobodník popisuje stretnutia, kde sa politické a policajné špičky radili, ako sa bude postupovať či už v prípade Matovič, alebo v prípade Kiska. Hovoril aj o prípadoch, keď Kaliňák ako minister vnútra zasahoval do vyšetrovania napríklad podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Ďalej vypovedal, že Gašpar sa pokúšal riadiť Policajný zbor aj v čase, keď bol policajným prezidentom Milan Lučanský.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Súmrak