Čaputová sadila pri Trnave mladé stromy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sadila mladé stromy v Križovanoch nad Dudváhom (okres Trnava).

23.04.2022 13:40 , aktualizované: 14:05
Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová počas sadenia stromov v sobotu 23. apríla 2022.
debata (51)

Záväzkom vysadiť každoročne približne 1 300 stromov kompenzuje prezidentská kancelária emisie, ktorým sa nevie vyhnúť spôsobené najmä leteckou dopravou. Prezidentka o tom informovala na sociálnej sieti.

„V prezidentskej kancelárii napĺňame koncept Zelenej kancelárie s cieľom stať sa do roku 2030 prvým klimaticky neutrálnym úradom na Slovensku," uviedla Čaputová podľa ktorej, by verejné inštitúcie mali prispieť k znižovaniu svojho dosahu na klímu a prezidentská kancelária sa tak snaží ísť príkladom

„Dnes sme so spolupracovníkmi z prezidentskej kancelárie a ich rodinnými príslušníkmi vysadili viac ako 1400 medonosných a rôznych listnatých stromov. Nie je to náhoda, keďže ročne máme vysadiť viac ako tisícku stromov, aby sme vykompenzovali letecké emisie, ktoré nevieme inak eliminovať,“ uviedla Čaputová.

Ako doplnila, prvoradým cieľom je znižovanie emisií, ktoré spôsobujú klimatickú zmenu. „V rámci projektu realizujeme súbor opatrení, ktoré k nemu vedú. Napríklad zmenou prevádzky budov či postupným prechodom vozového parku na hybridy a elektromobily sa nám len za minulý rok podarilo znížiť emisie z dopravy o polovicu,“ informovala prezidentka.

Stromy boli zasadené na pozemku v správe Lesov SR. Prezidentka pri tejto príležitosti zasadila spolu so starostkou obce Svetlanou Kraľovičovou a generálnym riaditeľom Lesov SR Matejom Vigodom aj pamätnú lipu.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #sadenie stromov #Zuzana Čaputová #uhlíková neutralita