Koalícia chce odstrániť každého, kto zavadzia, uviedol Fico a píše európskym politikom

Ako bývalý trojnásobný premiér a dnes predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer sa obrátil Robert Fico na európskych politikov. Osobný list podľa jeho slov ešte v piatok "rozposlal všetkým bývalým kolegom v Európskej rade, všetkým premiérom, všetkým premiérkam, všetkým spolkovým kancelárom, všetkým prezidentom, ktorí chodia do Európskej rady".

23.04.2022 15:48 , aktualizované: 20:59
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (41)

Dodal, že list dostali aj najvýznamnejšie frakcie v Európskom parlamente, aj frakcia socialistov. Tridsať poslancov Národnej rady, ako pokračoval Fico, oslovilo otvorenou výzvou aj predsedníčku a všetkých členov Európskej komisie.

Čo píše Fico európskym politikom?

V liste tvrdí, že sa dva roky snaží „upriamiť pozornosť na hrubé porušovanie trestného práva na Slovenska, za účelom zničenia opozície“.

heger Čítajte viac Heger podporuje vydanie Fica spravodlivosti: Nejde o politickú objednávku

„Pre tento účel súčasná vláda vytvorila svoj vlastný systém kajúcnikov, ľudí, ktorí sú podozriví zo závažných zločinov a ktorí poskytujú falošné vyhlásenia za účelom úľav a finančných ziskov,“ píše Fico.

Lipšic kryje zneužívanie práva

Hovorí o špeciálnom prokurátorovi Danielovi Lipšicovi, pričom pripomína, že je to „právoplatne odsúdený zločinec a dlhodobý politik“. „Nikdy neskrýval svoju nenávisť voči súčasnej opozícii a je priamo politicky spojený so súčasnou vládnou koalíciou, ako špeciálny prokurátor kryje zneužívanie trestného práva na politické účely,“ pokračuje Fico v liste.

„Európska komisia bola detailne informovaná o všetkých týchto okolnostiach. Situácia na Slovensku je závažnejšia než v Rumunsku, kde prebiehali podobné politické čistky pred niekoľkými rokmi. To podporuje aj fakt, že vo veľmi krátkom čase Ústavný súd SR vydal 15 rozhodnutí o porušení základných práv a slobôd osôb, ktoré sa stali obeťami zneužitia trestného práva pre politické čistky,“ informuje. Fico spomína svoje tri obvinenia za posledných osemnásť mesiacov „pre zločiny, ktoré mali byť spojené s jeho politickou prácou“. „V jednom prípade ma dokonca predviedli na policajnú stanicu, aby som sa nemohol zúčastniť na legitímnom protivládnom proteste,“ podčiarkuje.

Vyfabrikované obvinenia

Pokračuje, že 20. apríla 2022 bol obvinený po štvrtýkrát spolu s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom za vytvorenie zločineckej organizácie v časoch, keď bol Fico premiérom.

PREZIDENT: Prijatie demisie vlády SR Čítajte viac Kto chce Ficovi zavariť? Kiska aj svedkovia, ktorých vraj trápi svedomie

Tvrdí, že obvinenie je absurdné „už len preto, že sa vraj mali dostať k pravdivým informáciám o daňovom podvode bývalého prezidenta SR Andreja Kisku a bývalého premiéra, súčasného ministra financií Igora Matoviča, a ktoré mali poskytnúť verejnosti na tlačovej konferencii“.

Líder Smeru tvrdí, že obvinenie je vyfabrikované a „založené na výpovediach legendárnych slovenských kajúcnikov (jeden z nich už vypovedal v 86 prípadoch a je obvinený z najzávažnejších ekonomických zločinov, ale je na slobode a dostáva odmeny vo forme miliónových štátnych zákaziek)“.

Obvinenie podľa neho slúži iba jedinému účelu. V liste podčiarkol, že Lipšic je Ficov „dlhodobý politický oponent a jeden z Matovičových najbližších politických spolupracovníkov, ktorý sa otvorene ako člen vlády vyhráža opozícii väzením“.

VIDEO: Fico: Toto je koniec demokracie
Video

Zdôrazňuje, že ide o „nevídaný útok na opozíciu za účelom zosadenia opozičného lídra a uvalenia väzby za každú cenu“.

Fico sa zastal aj právnika Mareka Paru, ktorý podľa neho spolu s Kaliňákom „otvorene kritizujú nelegálne praktiky“.

„Udalosti na Slovensku sú alarmujúce, vláda stratila všetku dôveru verejnosti, takže sa rozhodla zničiť opozíciu cez trestné konania. Uvítal by som, ak by ste tomu venovali pozornosť. Toto nemá nič spoločné s demokraciou, spravodlivosťou a je to hrubé pošliapanie princípov, na ktorých stojí Európska únia,“ uzatvára Fico.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Robert Kaliňák