Na polícii vznikol nový samostatný odbor na odhaľovanie envirokriminality

Na polícii vznikol od februára samostatný špecializovaný odbor na odhaľovanie nebezpečných materiálov a envirokriminality. V rámci neho pracuje 201 policajtov a skladá sa z desiatich oddelení, potvrdil hovorca polície Michal Slivka.

25.04.2022 10:30
Ružín / Znečistenie / Odpad / Priehrada / Foto: ,
Na snímke z apríla 2020 priehrada Ružín (okres Košice - okolie) znečistená komunálnym odpadom
debata (5)

Odbor má podľa Slivku „výlučnú kompetenciu“ na odhaľovanie a vyšetrovanie environmentálnej trestnej činnosti a trestnej činnosti týkajúcej sa nebezpečných materiálov. Na regionálnej úrovni pôsobí sedem oddelení, a to v Bratislave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.

„Vytvorením tohto útvaru enviropolície sa zavŕšil proces tvorby odborného a špecializovaného pracoviska v Policajnom zbore na tento druh trestnej činnosti, pričom aktuálne je najväčšou výzvou vzdelávanie a výcvik policajtov, ich postupná dislokácia do vybraných priestorov a materiálne vybavenie,“ poukázal Slivka.

Pripomenul, že polícia pri odhaľovaní environmentálnej trestnej činnosti spolupracuje so Slovenskou inšpekciou životného prostredia a jej regionálnymi pracoviskami.

ján budaj Čítajte viac Budaj bilancuje rok v úrade: Dostali sme životné prostredie medzi priority Slovenska
5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #envirokriminalita