Vladyka Ján Babjak sa zriekol riadenia Prešovskej archieparchie

Vladyka Ján Babjak sa zriekol riadenia Prešovskej archieparchie. Jeho rozhodnutie už prijal aj pápež František, informoval hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

25.04.2022 13:21
Ján Babjak Foto: ,
Gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak
debata (1)

„Tlačové stredisko Svätej stolice dnes napoludnie zverejnilo, že Svätý Otec František prijal zrieknutie sa pastoračného riadenia Prešovskej archieparchie predložené arcibiskupom Jánom Babjakom SJ a zároveň menoval vladyku Petra Rusnáka, bratislavského eparchu, za apoštolského administrátora sede vacante Prešovskej archieparchie,“ uviedol Kramara.

„Odchádzam kvôli pokoju a pre dobro cirkvi, biskupov, kňazov a veriacich,“ uviedol Babjak. Jeho vyjadrenie poskytol hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič. Babjak poznamenal, že o uvoľnenie zo služby požiadal pápeža už 24. februára tohto roka, a to ešte pred dovŕšením kánonického veku.

Rusnák reagoval tým, že v úcte k Svätému Otcovi rozhodnutie a úlohu prijal. „Veriacich prosím o modlitby, aby som službu administrátora dokázal vykonávať,“ uviedol. Vladyka Peter Rusnák sa narodil 6. septembra 1950 v Humennom. Je synom gréckokatolíckeho kňaza, ktorý bol počas komunistického režimu prenasledovaný a vyhostený s celou svojou rodinou do Čiech.

Následne sa mohla rodina vrátiť na Slovensko, avšak s podmienkou, že sa budú zdržiavať v Bratislave. V KBS je vladyka Rusnák na čele Rady pre laické a apoštolské hnutia a taktiež je predsedom sociálnej subkomisie teologickej komisie.

Gréckokatolícku cirkev na Slovensku povýšil na metropolitnú cirkev sui iuris so sídlom v Prešove pápež Benedikt XVI. na konci januára 2008. Prvým prešovským arcibiskupom a metropolitom sa stal práve Babjak. „Slávnostná intronizácia sa uskutočnila 17. februára 2008 v Prešove. Dňa 29. júna 2008 prijal v Bazilike sv. Petra v Ríme z rúk Svätého Otca Benedikta XVI. pálium,“ priblížil Pavlišinovič.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Babjak