Prečo chcú Fica vo väzbe? Mohol by vraj ovplyvňovať svedkov aj tlačovkami

Robert Fico by ako aktívny politik, líder mandátovo najsilnejšej opozičnej strany, mohol vplývať na svedkov. Myslí si to prokurátor Ladislav Masár, ktorý žiada poslancov o jeho vydanie na väzobné stíhanie. Národnej rade vysvetľuje, v čom spočíva podstata zločineckej skupiny, ktorú viedol práve Fico, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a nitriansky oligarcha Norbert Bödör.

25.04.2022 19:00
debata (195)

Poverený zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár „požiadal Národnú radu SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady SR doc. JUDr. Roberta Fica, CSc., do väzby“.

Masárova žiadosť má 23 strán. Na poslednej je poverenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ten 22. apríla poveril Masára, aby konal v menej generálneho prokurátora a požiadal poslancov zákonodarného zboru o súhlas s väzbou pre Fica. To sa aj stalo ešte v piatok 22. apríla.

Podľa dozorujúceho prokurátora by Fico mohol pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo „inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie“.

V žiadosti poslancom vysvetľuje dôvody väzby, pričom, ako píše, objasňuje aj „ďalšie okolnosti potrebné pre kvalifikované posúdenie konfliktu záruk slobodného výkonu poslanca v kontexte verejného záujmu na trestnom stíhaní“. Ako konštatuje, dôvody väzby bude skúmať nezávislý súd, no poslanci potrebujú mať informácie, aby sa mohli kvalifikovane rozhodnúť. Prokurátor konštatuje, že Fico je dôvodne podozrivý.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Súmrak