Pokračovanie článku: Prečo chcú Fica vo väzbe? Mohol by vraj ovplyvňovať svedkov aj tlačovkami

Zločinecká skupina

Prokurátor v žiadosti opisuje systém lojálnych ľudí – príkladom je František Imrecze, niekdajší šéf Finančnej správy, či Ľudovít Makó, bývalý šéf kriminálneho úradu tejto správy. Obaja pritom vypovedajú v neprospech Fica.

Ich lojálnosť bola „zabezpečená tým spôsobom, že okrem legálneho príjmu z funkcie im bol vyplácaný aj iný, násobne väčší príjem zo súkromných zdrojov osôb blízkych skupine z podnikateľských kruhov“.

Z uznesenia o obvinení vyplýva, že Makó mal dostávať 16 až 18 mesiacov pravidelne po 10-tisíc eur od Bödöra, Imrecze za roky 2013 až 2017 dostal po dvestotisíc eur, za rok 2018 stotisíc. Peniaze mu mal v hotovosti vyplácať Jozef Brhel starší.

Skupina podľa prokurátora bola zameraná nielen na finančný zisk, „ale mala byť zameraná na upevnenie moci strany Smer a jej zvýhodnenie v politickom boji mimo právneho rámca, a to prostriedkami, ku ktorým by sa bez využitia činnosti súkolia zločineckej skupiny nemohli v politickom súboji v žiadnom prípade dostať (nezákonné lustrácie, sledovanie, nezákonné získavanie iných chránených údajov)“.

Prokurátor zdôrazňuje personálne nominácie ako predpoklad fungovania zločineckej skupiny. Nominácie mali podľa neho fungovať ako „akási ochrana a záruka pretrvania skupiny, ktorá by nebola predstaviteľná bez vplyvu najvyšších reprezentantov politickej strany Smer“.

Práve v tom vidí znak zosnovania zločineckej skupiny. „Podieľali sa rozhodujúcim vplyvom na nomináciách a personálnom obsadí z ich pohľadu kľúčových postov,“ pokračuje prokurátor. Fico a Kaliňák mali mať neobmedzený prístup k iným členom, „mali v nej (zločineckej skupine – pozn. red.) mať slovo a rozhodujúcu právomoc“.

Znakom zločineckej skupiny je aj jej organizovanie. Ficova a Kaliňákova mala fungovať vertikálne: členovia vlády, vedúci funkcionári orgánov výkonnej moci a im podriadené osoby, ale aj horizontálne: politici, príslušníci ozbrojených zborov, zamestnanci štátnej služby, osoba z podnikateľského prostredia.

Ďalej prokurátor dôvodí komunikáciou Threema, kde Marian Kočner a Bödör rozoberali tieto záležitosti a o Ficovi hovorili ako o šéfovi. „Ide o uzavreté a konšpiratívnym spôsobom fungujúce spoločenstvo ľudí páchajúce protispoločenskú činnosť, prerastené do najvyšších štruktúr výkonnej moci štátu,“ konštatuje prokurátor.

O prepojení Fica a Kaliňáka s Miroslavom Bödörom, otcom Norberta Bödöra, sa má hovoriť v inej trestnej veci v akcii Bombardér.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Súmrak