Pokračovanie článku: Prečo chcú Fica vo väzbe? Mohol by vraj ovplyvňovať svedkov aj tlačovkami

Kde Fico urobil chybu?

Prokurátor ďalej v žiadosti o vydanie Fica na väzobné stíhanie píše, že nie sú objektívne zabezpečené dôkazy, že Fico čerpal finančné výhody.

„Avšak je dôvodné predpokladať, že z činnosti skupiny čerpal on osobne iné výhody (ani to nie je predpokladom trestnosti členstva v skupine, avšak tieto okolnosti boli v rovine dôvodného podozrenia zistené), ku ktorým by sa riadnym spôsobom, uplatňujúc svoj mandát právom aprobovaným spôsobom, dostať nemohol,“ konštatuje a poukazuje na údaje z daňových tajomstiev.

Ide aj o daňové tajomstvo bývalého prezidenta Andreja Kisku. Ako upozorňuje prokurátor, bežnou politickou prácou by bolo, ak by Fico využil podozrenia z daňového trestného činu, o ktorom by informoval orgány činné v trestnom konaní.

„Pokiaľ by sa jednalo o reálny politický súboj, nebol napríklad dôvod konať konšpiratívne pri zverejnení údajov daňového tajomstva, ale mohol by v tom prípade byť reálne odhalený zdroj tohto podozrenia… Úplne za hranicou reálneho politického boja je podozrenie z využitia protiprávne získaných údajov daňového tajomstva v rámci pôsobenia na vtedajšieho najvyššie postaveného ústavného činiteľa v snahe Fica získať ďalšiu výhodu – vymenovanie za predsedu Ústavného súdu SR, ako o tom vypovedá oznamovateľ Andrej Kiska,“ píše prokurátor.

Prokurátor pripúšťa, že aj Ficovo spochybňovanie trestných konaní v kauze Očistec možno hodnotiť „ako dôkaz podporujúci podozrenie z jeho príslušnosti k zločineckej skupine v minulosti“.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Súmrak