Pokračovanie článku: Prečo chcú Fica vo väzbe? Mohol by vraj ovplyvňovať svedkov aj tlačovkami

Čo hovorí uznesenie o obvinení

Podľa uznesenia o obvinení mal Fico, ktorý bol od 4. apríla 2012 do 22. marca 2018 premiérom, spolu s Kaliňákom, ktorý bol v rovnakom čase ministrom vnútra, „ako vysokopostavení verejní činitelia výkonnej moci ústrednej štátnej správy SR zosnovať od presne nezisteného obdobia zločineckú skupinu spolu s Gašparom a Bödörom“. Dosadzovali do vysokých štátnych funkcií „z pozície politickej moci“ vopred pripraveným a dohodnutým spôsobom osoby, ktoré si vybrali a boli im lojálne, hovorí uznesenie.

Všetkých štyroch podľa uznesenia o obvinení usvedčujú niekoľkí kajúcnici. Bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó a bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník či bývalý šéf Finančného úradu vypovedali, že štyria obvinení doslova dosadzovali do funkcií v silových zložkách či niektorých štátnych inštitúciách „svojich ľudí“. Tí museli plniť úlohy, ktoré im činovníci Smeru zadali.

Úlohou bolo „zháňanie informácií“ o daňových deliktoch Matoviča a Kisku a ich príprava do podoby, aby ich Fico mohol prezentovať na tlačových besedách, či do podoby, aby mohli byť poslané do médií. Okrem toho si Fico, Kaliňák a Bödör takto mali „zabezpečiť výhody aj v politickom súboji pre stranu Smer v rámci politického súboja“. Išlo o získavanie informácií, ktorými diskreditovali svojich politických oponentov. To vyšetrovateľ hodnotí ako „upevnenie a predĺženie politického vplyvu a moci strany Smer“, čo umožnilo aj ďalšie fungovanie zločineckej skupiny.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Súmrak