Fico odmietol vypovedať, nerozumie obvineniu

Na policajnom prezídiu je od rána rušno. Vypovedať bol nitriansky oligarcha Norbert Bödör, aj líder strany Smer a bývalý viacnásobný premiér Robert Fico.

26.04.2022 09:40 , aktualizované: 15:07
fico Foto: ,
Robert Fico prichádza na Policajné prezídium v Bratislave 26. apríla 2022
debata (313)

Fico nechcel komentovať svoju výpoveď. Jeho právny zástupca David Lindtner po výsluchu povedal, že obvinenie je nezrozumiteľné. To isté tvrdí aj Kaliňák.

VIDEO: Brífing Roberta Fica po jeho výsluchu na polícii.

Fico na brífingu po výsluchu vyhlásil, že si nerobí žiadne ilúzie a predpokladá, že parlament ho vydá na väzobné stíhanie. Parlament bude o súhlase s vydaním Fica na väzobné stíhanie rokovať vo štvrtok.

VIDEO: Fico opúšťa budovu Policajného prezídia SR. Obvinenie je nezrozumiteľné

Video

Prokurátor v žiadosti Národnej rady uviedol, že výsluchy obvinených a svedkov sú naplánované až do konca mája. Verejné vystúpenia Fica považuje za spôsob, ako môže ovplyvňovať svedkov.

Vypovedať bol aj Vasiľ Špirko, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. O ňom mala údajná zločinecká skupina získavať informácie a snažiť sa ho ako prokurátora profesionálne spochybniť. Špirka však predvolali vypovedať v rámci obvinenia prominentného advokáta Mareka Paru.

Polícia Paru zadržala v rámci akcie Súmrak, obvinený je však samostatne. V nedeľu ho Špecializovaný trestný súd nezobral do väzby.

VIDEO: Špirko pred výsluchom na NAKA.

Video

„Už štyri roky upozorňujem, že je tu určitá skupina ľudí na rôznych organizačných funkčných zaradeniach v rámci NAKA, prokuratúry a v neposladnom rade aj na úrovni politiky, ktorí mali záujem na to, aby som bol odstavený,“ povedal Špirko.

Fico aj Bödör sú obvinení zo zosnovania zločineckej skupiny, Fico aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prezradenia daňového tajomstva. To sa týka informácií o daňových deliktoch bývalého prezidenta Andreja Kisku a súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

„Dnes sú naplánované viaceré procesné úkony vo viacerých veciach. S Norbertom Bödörom absolvujeme jednoduchý úkon, ktorý by som nerád špecifikoval,“ povedal jeho obhajca Michal Mandzák. Norbert Bödör svoju krátku prítomnosť na policajnom prezídiu nechcel komentovať.

Video

Zločinecká skupina mala fungovať v čase, keď bol Fico premiérom. Obvinený je aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého poslal Špecializovaný trestný súd zatiaľ neprávoplatne do väzby, a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Polícia akciu, v rámci ktorej bol minulý týždeň zadržaný Kaliňák a obvinený Fico, nazvala Súmrak.

Robert Fico Čítajte viac Schôdza o Ficovi sa začne vo štvrtok o 9. ráno

Slovenskí europoslanci odmietli vyjadrenia Fica

Skupina slovenských europoslancov v liste adresovanom vedeniu európskych inštitúcií odmietla vyjadrenia Roberta Fica. List inicioval europoslanec Ivan Štefanec ako reakciu na výzvu, ktorú mal Smer zaslať predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a členom Eurokomisie.

„Zásadne odmietame vyjadrenia Roberta Fica o spolitizovaní obvinení. Bol to práve expremiér Fico, ktorý na Slovensku za svojich vlád obmedzoval nezávislosť inštitúcií a vytvoril systém privilegovaných ‚svojich ľudí‘ a keď boli mnohé orgány zneužívané proti politickým súperom,“ skonštatoval v liste Štefanec.

V liste tiež píše, že obvinenie Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka je dôkazom fungovania právneho štátu a funkčnosti inštitúcií, „ktoré si majú plniť svoje povinnosti bez ohľadu na politické garnitúry“. List podpísalo ďalších osem slovenských europoslancov – Peter Pollák, Michal Wiezik, Vladimír Bilčík, Eugen Jurzyca, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Michal Šimečka, Martin Hojsík a Miriam Lexmann.

Zdroj: tasr

Robert Fico, obvinenie Čítajte viac Fico píše európskym politikom. Volá o pomoc

© Autorské práva vyhradené

313 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Akcia Súmrak