Pri zrážke vetroňov zahynuli dvaja plachtári medzinárodnej súťaže

Tragická vzdušná havária, ku ktorej došlo v utorok poobede v Turci, si vyžiadala dva životy. Torzá bezmotorových lietadiel a nehybné telá mužov našli záchranári v ťažko dostupnom teréne.

26.04.2022 17:23 , aktualizované: 21:07
zrážka vetroňov vetroň Foto:
debata (8)

Zrážku vetroňov neprežili dvaja pretekári medzinárodnej súťaže v bezmotorovom lietaní FCC gliding, ktorú v týchto dňoch hostí letisko v Prievidzi, potvrdili to večer organizátori súťaže. Nehodu neprežili plachtári z Litvy a Poľska. Všetci ostatní pretekári sa vrátili na letisko v Prievidzi, prípadne pristáli v teréne.

Nehoda bola ohlásená na linku tiesňového volania po druhej popoludní. Ku zrážke dvoch vetroňov došlo v katastri obce Trebostovo, v okrese Martin, nad vrchom Končiar. Lietadlá dopadli na kopec do ťažko dostupného terénu. Na miesto okamžite vyštartovali vrtuľníkom zdravotní záchranári s lekárom.

„U obidvoch pilotov, žiaľ, skonštatoval exitus,“ informovali hasiči, ktorí sú momentálne na mieste nehody. K havarovaným strojom sa snažili dostať na štvorkolkách, no určitý úsek už museli prejsť peši. „Na miesto smeruje aj vrtuľník Leteckého útvaru ministerstva vnútra. Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe,“ doplnili záchranári.

Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová potvrdila, že na miesto udalosti vyslali pozemných aj leteckých záchranárov. „Žiaľ, obaja piloti podľahli ťažkým zraneniam,“ povedala.

Letecký útvar a námorný vyšetrovací útvar rezortu dopravy spustil v danej veci vyšetrovanie, informoval o tom minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). „Akékoľvek ďalšie informácie súvisiace s nehodou bude možné zverejniť až po ukončení vyšetrovania,“ do­dal.

„Organizátori súťaže vyjadrujú úprimnú sústrasť rodinám a celému poľskému a litovskému tímu,“ uviedli Aeroklub Prievidza a Košická letecká agentúra na oficiálnej stránke pretekov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #vetroň