Diskusia k odvolávaniu Mikulca sa skončila, schôdza pokračuje ráno

Diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa v stredu večer v pléne Národnej rady (NR) SR skončila. O zotrvaní Mikulca vo funkcii by sa malo hlasovať podľa slov spravodajcu Jána Benčíka (SaS) vo štvrtok o 11.00 h.

27.04.2022 07:18 , aktualizované: 18:50
mikulec Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec
debata (14)

Vo štvrtok ráno od 9.00 h má zároveň pokračovať riadna schôdza parlamentu. Naplánované je rokovanie o žiadosti prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca a lídra Smeru Roberta Fica. O žiadosti má ešte v stredu večer rokovať parlamentný mandátový a imunitný výbor.

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) otvoril mimoriadnu schôdzu o odvolaní Mikulca v stredu ráno. Návrh iniciovala opozičná strana Smer. Tvrdí, že Mikulec zasahoval do živých trestných vecí.

„Je mimoriadne zarážajúce, že minister vnútra sa osobitne zaujímal o vyšetrovanie prípadov, ktoré sa môžu dotýkať ľudí, vďaka ktorým sa stal členom vlády. Je zrejmé, že minister vnútra Mikulec aktívne a nezákonne vstupuje do práce nezávislých vyšetrovateľov, že vo viacerých prípadoch, ako bol napríklad prípad vyšetrovateľky policajnej inšpekcie Diany Santusovej, dával priamo pokyny na postup vyšetrovateľov,“ uviedol Smer v návrhu na odvolanie.

Premiér Eduard Heger aj hnutie OĽANO stoja za Mikulcom. Predseda vlády skonštatoval, že Mikulec si zrejme robí dobre svoju robotu, keď ho chce odvolávať poslanec obvinený z trestného činu.

Video: Premiér Eduard Heger a hnutie OĽaNO reagujú na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca.

Heger nevidí dôkaz, že by Mikulec zasahoval do živých vecí. „Dobre vieme, že je to lož,“ povedal premiér. Pripomenul kauzu Hedvigy Malinovej za vlády Fica s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Heger tvrdí, že sám Kaliňák vtedy na verejnosť „vynášal zo spisov“, zastrašoval a „ničil povesť obete“. Podotkol, že bývalé vlády vybudovali na Slovensku korupčný systém. Nevidí preto dôvod, aby Mikulec z funkcie odchádzal na základe tvrdení politikov z tohto systému.

Matovič si nemyslí, že by poslanci Sme rodina napokon hlasovali s opozíciou za odvolanie Mikulca. Aj šéf Sme rodina a parlamentu Boris Kollár si podľa neho uvedomuje, že sú jedna koalícia. Dodal, že tak, ako si oni strážia paragraf 363 Trestného poriadku, tak si OĽaNO stráži nezávislosť polície.

Boris Kollár / Martin Borguľa / Čítajte viac Kollár sa hnevá na Mikulca aj Hamrana. Dôvodom je obvinenie poslanca Borguľu

Vláda v stredu po rokovaní kabinetu uviedla, že nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery Mikulcovi. Odísť z funkcie sám sa nechystá ani samotný Mikulec.

„Pokiaľ tak rozhodnú poslanci Národnej rady SR, budem to akceptovať, je to ich legitímne právo, ja to rešpektujem, ale sám nemám dôvod,“ povedal po rokovaní vlády. Ministra mrzia vyjadrenia predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ktorý v súvislosti s obvinením poslanca Martina Borguľu povedal, že by mal odstúpiť.

„Ja nemám o tom (obvinení) detailné informácie, nezasahujem do vyšetrovaní. Je to vec Policajného zboru, vyšetrovateľov, ktorí sú procesne samostatní. Samozrejme, pokiaľ sa ukáže, že to nie je správne, tak potom budeme vyvodzovať dôsledky,“ povedal.

Mikulec odmieta, že by zasahoval do vyšetrovaní a žiadal od policajných prezidentov informácie z vyšetrovacích spisov alebo samotné spisy. Uviedol to v súvislosti s medializovanou komunikáciou s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Lučanského podľa svojich slov v komunikácii upozorňoval na informácie z rôznych zdrojov či od samotných policajtov o možnom „zametaní prípadov pod koberec“. Takéto podnety posúval aj Úradu inšpekčnej služby.

lučanský Čítajte viac Mikulec si písal s Lučanským. Mobil rodine nevydali
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Mikulec