Proces s Trnkom v kauze Gorila odročili na júl

Proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila odročil Okresný súd Bratislava I na júl. Dôvodom je ospravedlnená neúčasť obžalovaného zo zdravotných dôvodov.

27.04.2022 09:10 , aktualizované: 09:44
Dobroslav Trnka Foto: ,
Dobroslav Trnka
debata (6)

Trnka, ktorému bol pozastavený výkon funkcie prokurátora, vinu popiera. Čelí však až 10 rokom za mrežami. Na pojednávanie osobne neprišiel.

Trnka je obžalovaný zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ktorú mal medzi rokmi 2007 a 2014 uchovávať pre dnes už právoplatne odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera.

Prokuratúra Trnku žaluje z toho, že si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť a po prevzatí zvukovej nahrávky SIS, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, ju neodovzdal polícii, ale ju ukrýval s cieľom získať pre seba a Kočnera majetkový prospech.

Niekoľkoročné skladovanie „hlasu Gorily“ odhalil 70-minútový zvukový záznam spoločného rozhovoru medzi Trnkom a Kočnerom, ktorý bol zverejnený v októbri 2019. Tento záznam, rovnako ako nahrávka samotnej Gorily, sa našiel medzi vecami zaistenými Kočnerovi pri domových prehliadkach.

Podnikateľ na ňom Trnkovi vyčíta, že bol s nahrávkou Gorily vydierať jedného z jej aktérov – spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Na vydieraní sa mali podľa zaznamenaného rozhovoru podieľať aj starosta obce Dolný Bar Oskár Bereczk a právnik Lórant Kósa.

Dobroslav Trnka Čítajte viac Vydierať a zatĺkať, to bola Trnkova taktika. Súd odročil pojednávanie na december

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Dobroslav Trnka