Kollár sa hnevá na Mikulca aj Hamrana. Dôvodom je obvinenie poslanca Borguľu

Svetlým momentom prebiehajúcej parlamentnej schôdze bolo hlasovanie o súdnej mape a stavebných zákonoch. Koaličníci sa usmievali a navzájom si gratulovali. Keď však príde reč na obvinenie poslanca Martina Borguľu (Sme rodina), odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) či vydanie opozičného poslanca Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie, vládna štvorka nie je taká jednotná.

27.04.2022 11:20 , aktualizované: 19:00
Boris Kollár / Martin Borguľa / Foto: ,
Vľavo predseda parlamentu Boris Kollár a Martin Borguľa (obaja Sme rodina) počas spoločného tlačového brífingu, 27. apríla 2022
debata (129)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa hnevá. Až tak, že priamo na tlačovej besede odkázal Mikulcovi, aby odstúpil. Napriek tomu vláda ministrovi vyslovila dôveru. Dôvodom eskalácie napätia v koalícii je obvinenie Borguľu. Ten mal totiž v roku 2018 zaplatiť 50-tisíc policajtom, aby nebolo riešené trestné oznámenie. To sa týkalo neoprávnených obchodných aktivít Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Borguľu sa dokonca zastal aj Fico, hoci dnes sa začne rokovať o jeho možnom vydaní na väzobné stíhanie. „Poslanec Borguľa je obeť toho, že ma obvinili,“ vyhlásil Fico v pléne, keď žiadal odvolanie Mikulca. „Potrebujú zakryť tú obrovskú blamáž v súvislosti s útokom na opozíciu,“ vysvetľoval bývalý viacnásobný premiér obvinený zo zosnovania zločineckej skupiny a z porušenia daňového tajomstva. Tvrdí, že Borguľu si súčasné vedenie polície vybralo, aby ukázalo, že „loví“ aj v koaličných radoch. „Toto je odkaz. Skúste neposlúchať a uvidíte, čo sa vám stane. Budete obvinení a ak ste troška drzí, príde žiadosť na väzobné stíhanie,“ pokračoval Fico v ospravedlňovaní sa Borguľovi.

Video: Boris Kollár a Martin Borguľa reagujú na obvinenie.

Video

On sám ráta, že poslanci budú súhlasiť, aby ho súd poslal do väzby. „Pravdepodobne to dotiahnu do konca. Vo štvrtok alebo v piatok príde komando smrti a odtiahnu ma do väzby,“ adresoval slová poslaneckému plénu.

Kollár potvrdil, že hnutie Sme rodina stojí za svojím poslancom. „Pred dvoma rokmi sme išli do parlamentných volieb, aby sme zmenili viacej vecí v spoločnosti a v tomto štáte,“ povedal.

„Boli sme svedkami, ako pár zbojníkov unieslo celú spravodlivosť. Dostávali sa zo živých spisov veci von, kupovala sa spravodlivosť. Dneska sú už na to aj dôkazy, že vrcholoví funkcionári štátu mali informácie a zneužívali ich na to, aby nielen diskreditovali opozíciu, dokonca prezidenta, ale aj vydierali podnikateľov,“ pokračoval Kollár s tým, že do súčasnej koalície vstúpili práve preto, aby „toto zmenili“.

Martin Borguľa (Sme rodina) Foto: Pravda, Robert Hüttner
Martin Borguľa Martin Borguľa (Sme rodina)

„Pýtam sa, čo sa zmenilo? Celé hnutie Sme rodina stojí za Martinom Borguľom,“ vyhlásil Kollár. Policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi vyčíta, že už v utorok ohlasoval obvinenie koaličného poslanca. Krátko na to sa prevalila Borguľova kauza.

„Čo zmenil pán minister za dva roky, keď sa túlajú po médiách uznesenia, čelní predstavitelia polície dopredu informujú, kto bude obvinený. Veľmi by som uvítal, keby polícia našla miliardy, ktoré rozkradla strana Smer a postavme za to škôlky, školy, sociálne zariadenia. Ale nič nemajú a čo urobia? Vymyslia si organizovanú skupinu! Toto je návrat k právnemu štátu?“ hnevá sa Kollár.

Čo hovorí Borguľa?

Poslanec Borguľa bol pred rokmi členom Smeru. Ako sám hovorí, pre názorové nezhody zo strany odišiel. Tvrdí, že zatiaľ mu „nebolo doručené žiadne uznesenie o obvinení“. Viem sa vyjadrovať len hypoteticky. Na odporúčania právnikov, ktorí ma doteraz zastupovali ako poškodeného, musím zvažovať každé slovo, lebo by mi mohlo privodiť kolúznu väzbu," upozornil poslanec.

Prokurátor žiada väzbu pre Fica aj pre jeho vyjadrenia na tlačových besedách či statusy a videá na sociálnych sieťach.

Borguľa tvrdí, že obvinenie sa týka situácie z roku 2018, keď vrcholila kampaň komunálnych volieb, v ktorých kandidoval za starostu bratislavského Starého Mesta. „Pár mesiacov pred voľbami prišiel za mnou sprostredkovateľ, ktorý mi oznámil, že mi posielajú odkaz z polície. Veril som tomu človeku, povedal mi, že by bolo dobré, aby som poslal 50-tisíc eur. Lebo majú nejaké informácie a že v prípade, ak sumu neposkytnem, tak budem medializovaný. Oveľa viac som sa bál, že prídu kukláči do bytu a vyvalia mi dvere, bývam s mamou, dcéra a syn mali štyri a šesť rokov. To bola doba, keď bol začiatkom roka zavraždený Ján Kuciak,“ priblížil Borguľa.

petícia, bezdomovci Čítajte viac NAKA obvinila poslanca za Sme rodina Martina Borguľu

Ďalej opísal, ako strávil bezsennú noc. Tvrdí, že mal tri možnosti. Prvou bolo ísť na políciu. „Ale na akú políciu, tú, ktorá ma vydierala?“ spýtal sa. Druhá možnosť bolo zájsť za bývalými kolegami zo strany Smer a posťažovať sa. No on si vybral tretiu možnosť. „Zaplatiť a mať kľud pre svoju rodinku a svoju kampaň,“ objasňoval poslanec, ktorý nakoniec nebol v komunálnych voľbách na starostu úspešný. Stojí si za tvrdením, že nešlo o úplatok, ale o výpalné. Vypaľovať ho pritom mal policajt. Konkrétne ide o Mariána Kučerku z finančnej jednotky NAKA, ktorý je už v inej veci neprávoplatne odsúdený. Borguľa rovnako tvrdí, že nevie, čo na neho Kučerka mohol mať.

Poslanec tvrdí, že zaplatil s obrovskou nevôľou. Na políciu sa prípad dostal tak, že sprostredkovateľ tohto výpalného podal trestné oznámenie na prijímateľa peňazí. Bol ním Peter Petrov, ktorý tiež vystupuje vo viacerých kauzách policajných špičiek. Keď sa ho vlani v auguste nepodarilo zadržať tímu Oblúk Úradu inšpekčnej služby, odstúpil vtedajší policajný prezident Peter Kovařík. Ten je dokonca v tejto veci aj obvinený.

Borguľa ďalej zosumarizoval, že ako poškodený a svedok vypovedal dva razy. Vlani 26. mája a neskôr 7. septembra. Očakával teda, kedy bude súd. Namiesto toho sa prevalilo, že je jeden zo štyroch obvinených.

Ilúzia boja s korupciou

Na mimoriadnej schôdzi poslanci rokovali o vyslovení nedôvery ministrovi Mikulcovi. Tentoraz je dôvodom uniknutá komunikácia medzi Mikulcom a bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Podľa nej minister zasahoval do tzv. živých vecí a snažil sa vyšetrovanie riadiť smerom k súčasným kajúcnikom.

Fico tvrdí, že tak ako bolo naplánované jeho obvinenie – v deň, keď bola medializovaná komunikácia medzi Lučanským a Mikulcom, je aj obvinenie Borguľu plánované. „Potrebujú vytvoriť ilúziu, že bojujú s korupciou,“ vyhlásil predseda Smeru.

Podľa slov Fica i jeho spolustraníkov a ďalších opozičných politikov je za tým všetkým Igor Matovič. Líder mandátovo najsilnejšieho hnutia OĽaNO, bývalý premiér a aktuálne minister financií. „Matovič povie, Mikulec vykoná. Povedia mu: Roman, tohto treba zavrieť a Roman ho zavrie,“ rozohňoval sa Ľuboš Blaha (Smer) a odkázal ministrovi, že je „Mikulec čistič“.

Dosiaľ Mikulec ustál každé svoje odvolávanie. Tentoraz sa však do tohto procesu primiešalo obvinenie poslanca z hnutia Sme rodina. A to môže zamiešať koaličné karty.

Najmä poslanci z klubu OĽaNO vyzývajú Borguľu, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Milan Vetrák (OĽaNO) mu vyčíta, že robí zlé meno celej koalícii. „My tu máme aj morálnu a politickú rovinu. Sme protikorupčná koalícia a chceme mať vo svojich radoch poslancov, ktorí sú obvinení z korupcie?“ spýtal sa Vetrák.

V čase našej uzávierky schôdza na odvolávanie Mikulca ešte pokračovala. Dnes budú poslanci rozhodovať o žiadosti prokurátora, ktorý chce vidieť Fica vo väzbe. Tam už v súčasnosti je bývalý minister vnútra Robert Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Martin Borguľa #Boris Kollár #Sme rodina