Ozbrojené sily má viesť naďalej Zmeko

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) chce, aby aj najbližšie štyri roky funkciu náčelníka Generálneho štátu Ozbrojených síl SR zastával Daniel Zmeko.

27.04.2022 11:29
Daniel Zmeko Foto: ,
Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko
debata (3)

Preukázal vysokú odbornosť a vynikajúce manažérske schopnosti, odôvodnil Naď, ktorý už Zmeka navrhol na vymenovanie prezidentke Zuzane Čaputovej.

„Kolegom z vlády som dnes odporučil, aby sme prezidentke predložili návrh na opätovné vymenovanie za náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniela Zmeka. Počas ostatných dvoch rokov preukázal vysokú odbornosť a vynikajúce manažérske schopnosti, a to najmä počas celosvetovej pandémie a aktuálnej situácie na Ukrajine. Okrem toho, vďaka pevnej ruke generála Zmeka zvládli Ozbrojené Sily množstvo ďalších úloh, na ktoré boli perfektne pripravené. Spomeniem evakuáciu z Afganistanu, ktorá bola nielen nesmierne náročnou, ale najmä životu nebezpečnou operáciou,“ informoval minister Naď na svojom oficiálnom profile.

Ako doplnil, generál Zmeko je rešpektovanou autoritou medzi domácimi kolegami a jeho dobré renomé referujú aj zahraniční partneri. „Má správne nastavený hodnotový morálny kompas, ktorý je aj na pozadí situácie vo svete nesmierne dôležitým aspektom. V neposlednom rade, je to naozaj človek so srdcom a zapálením pre Ozbrojené sily, ktorým obetoval značnú časť svojho života. Návrh na opätovné vymenovanie bude doručený pani prezidentke,“ dodal Naď.

Do funkcie bol Zmeko vymenovaný prezidentom Andrejom Kiskom 26. apríla 2018 na návrh vlády a ministra obrany Petra Gajdoša z SNS. Predtým plnil úlohy v oblasti modernizácie a vyzbrojovania. Vo funkcii pred štyrmi rokmi nahradil generála Milana Maxima.

Počas svojej viac ako tridsaťročnej kariéry v Ozbrojených silách Zmeko pôsobil na veliteľských funkciách u mechanizovaných jednotiek od stupňa čata po stupeň brigáda. Bol náčelníkom odboru pre operácie ako aj náčelníkom štábu veliteľstva pozemných síl, pôsobil na viacerých funkciách v rámci Generálneho štábu, vrátane pozície veliteľa Centra riadenia operácií. Bol tiež zástupcom veliteľa pozemných síl.

Daniel Zmeko má skúsenosti aj z pôsobenia v misii OSN na Cypre a velil slovenskému kontingentu v Iraku. Ako veliteľ Centra riadenia operácií zodpovedal za všetky operácie v zahraničí a realizoval rozsiahlu transformáciu slovenského kontingentu v Afganistane.

Na Generálnom štábe Ozbrojených síl tiež vykonával funkciu náčelníka štábu pre podporu operácií a bol zodpovedný za oblasť logistiky, financií, personálu, komunikačných a informačných systémov, prevádzky letectva, a to komplexne za celé ozbrojené sily. Narodený bol 24. novembra 1967 v Novom Meste nad Váhom. Je ženatý a má dve deti.

Daniel Zmeko Čítajte viac Armáda môže zostať pod Zmekom. Naď vychválil spoluprácu s ním ako najlepšiu v histórii

Vláda na stredajšom rokovaní tiež rozhodla, že do hodnosti brigádneho generála by mal byť vymenovaný plukovník Martin Remeš. Brigádni generáli Peter Babiar a Róbert Tóth majú byť povýšení do vojenskej hodnosti generálmajora. Generálov vymenúva a povyšuje prezident. Návrhy predkladá hlave štátu vláda na návrh ministra obrany.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálny štáb ozbrojených síl #Daniel Zmeko