Lengvarský: Epidemiologická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje

Epidemiologická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v najbližších mesiacoch neočakáva jej zhoršenie, naopak, očakáva pozitívnu predikciu. Informoval o tom v stredu po rokovaní vlády.

27.04.2022 13:39
Vladimír Lengvarský Foto: ,
Na snímke v odraze obrazovky minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
debata (2)

Priblížil, že naďalej klesá počet nových prípadov koronavírus, počet hospitalizácií, ako aj denných príjmov do nemocníc. Menej je tiež pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu a klesá aj počet výjazdov sanitiek.

„Pozitivita testovaných naďalej klesá, v tejto chvíli je to okolo 24 percent, čo je v podstate pokles na polovicu z 50, ktoré sme mali pred niekoľkými týždňami. Takisto má klesajúci trend aj pozitivita antigénových testov,“ priblížil minister. Dodal, že tak ako bolo predpokladané, takmer 100 percent sekvenovaných vzoriek tvorí subvariant omikron BA.2.

Do nemocníc je aktuálne prijímaných priemerne 75 pacientov denne, počet hospitalizácií klesol podľa jeho slov k dnešnému dňu na 901. „Väčšina pacientov, ktorí sú prijatí do nemocníc s ochorením Covid-19, tak je u nich iba sekundárnou diagnózou,“ doplnil Lengvarský. Klesá aj týždenná incidencia pozitívnych prípadov. Klesajúci trend možno pozorovať aj v súvislosti s vakcináciou.

Testovanie / Zdravotník / Teplota / Čítajte viac Testovanie zachytilo ďalších 1 395 pozitívnych, počet obetí pandémie stúpol o 11

Lengvarský nemá informácie o vypršaní exspirácie vakcín proti koronavírusu, ktoré sú na Slovensku. „U väčšiny vakcín, ktoré máme, spoločnosť Pfizer predĺžila exspiráciu o ďalšie tri mesiace. Ďalšie vakcíny nie sú k nám v tejto chvíli dodávané, odložili sme aj letné dodávky,“ priblížil Lengvarský.

Šéf rezortu už v marci avizoval, že vakcíny exspirujú do konca roka a neskôr. Avizoval aj ďalšie darovanie vakcín. Už budúci týždeň by mala vláda rokovať napríklad o dare pre Belize.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #epidemiologická situácia #Vladimír Lengvarský