Fico tvrdí, že obvinenie Borguľu súvisí s ním, ospravedlnil sa mu

Šéf Smeru Robert Fico sa ospravedlnil poslancovi za Sme rodina Martinovi Borguľovi, že sa stal obeťou v rámci jeho prípadu.

27.04.2022 15:32 , aktualizované: 18:10
Robert Fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico počas mimoriadnej schôdze parlamentu
debata (4)

Obvinenie Borguľu je podľa Fica odkaz ostatným koaličným poslancom, aby poslúchali. Vyhlásil to v pléne NR SR počas prejavu, v ktorom mal odôvodniť návrh opozície na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Fico tvrdí, že keďže bude z jeho obvinenia blamáž, koalícia sa rozhodla obviniť aj koaličného poslanca. Označil to za cirkus.

Obvinenie Fica je podľa jeho slov súčasťou snahy vlády zlikvidovať opozíciu. Vládna koalícia chce podľa Fica urobiť všetko preto, „aby sa aspoň naplnila ilúzia boja koalície s korupciou, ktorú sme vraj my napáchali“.

Boris Kollár / Martin Borguľa / Čítajte viac Kollár sa hnevá na Mikulca aj Hamrana. Dôvodom je obvinenie poslanca Borguľu

„Fakt je ten, že ste boli obvinený len a len preto, aby sa prekryla obrovská blamáž, ktorá príde v súvislosti s útokom na opozíciu. To, čo sa vám stalo, nie je určené len vám. Toto je určené každému jednému poslancovi vládnej koalície ako silný odkaz – skúste neposlúchať a uvidíte, čo sa vám stane,“ vyhlásil Fico. Je to podľa neho odkaz poslancom, aby poslúchali. „Predsa nie je možné, že nerozumiete tomu, že ak je niekto rok alebo dva roky v pozícii poškodeného, tak sa nemôže z neho stať s obrovským mediálnym humbukom obvinený,“ povedal Fico na margo Borguľu.

V súvislosti s odvolávaním Mikulca Fico v pléne opätovne čítal údajné prepisy z rozhovorov policajných vyšetrovateľov. Zopakoval prípady udavačov, ktorí podľa neho na objednávku usvedčovali opozičných predstaviteľov.

mikulec Čítajte viac Diskusia k odvolávaniu Mikulca sa skončila, schôdza pokračuje ráno

Takisto zopakoval dôvody, pre ktoré v minulosti žiadali odvolať Mikulca. Najnovšie chce opozícia ministra odvolať pre medializované informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do „živých“ trestných vecí. Fico spomenul údajnú komunikáciu o spise medzi Mikulcom a zosnulým bývalým šéfom polície Milanom Lučanským. Mikulec podľa Fica plní špinavé pokyny od šéfa OĽaNO a vicepremiéra Igora Matoviča.

Nezaradená poslankyňa a exministerka vnútra Denisa Saková počas diskusie v pléne uviedla, že obvinenia Mikulca sú čoraz vážnejšie. Tvrdí, že jeho zlyhania dnes neospravedlňuje odborná verejnosť ani médiá a ani jeho podriadení. Ospravedlňujú ho podľa nej len jeho kolegovia. Koaličným poslancom odkázala, že ak Mikulec odvolávanie ustojí, budú rukojemníkmi toho, čo sa na ministerstve vnútra deje. Myslí si, že ak minister zostane vo funkcii, o pár týždňov podajú opäť návrh na jeho odvolanie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Martin Borguľa