Policajná inšpekcia vyšetruje nelegálne lustrácie na NAKA

Úrad inšpekčnej služby vyšetruje nelegálne lustrácie viacerých subjektov a osôb, ku ktorým malo prísť v období rokov 2015 a 2016.

27.04.2022 16:58 , aktualizované: 18:48
NAKA Foto:
debata (35)

Potvrdil to tlačový odbor Ministerstva vnútra, upozornil na to portál Aktuality.sk. Podľa portálu je medzi poškodenými takmer 500 osôb vrátane politikov, podnikateľov a ich príbuzných.

Na zozname poškodených je podľa portálu aj množstvo aktívnych či bývalých politikov až po úroveň ministrov, podnikateľov a ich príbuzných. Medzi lustrovanými osobami mali byť napríklad minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a trnavský župan Jozef Viskupič (OĽaNO), štátny tajomník na ministerstve financií Marcel Klimek či exministri Gábor Gál a Juraj Miškov.

„Vzhľadom ku skutočnosti, že prebieha trestné konanie, ktoré je neverejné, kde doposiaľ nebol nikto obvinený a zverejnením akýchkoľvek bližších informácií by mohlo prísť k narušeniu, zmareniu, alebo podstatnému sťaženiu ďalšieho priebehu dokazovania, a tým aj k zmareniu dosiahnutia požadovaného účelu trestného konania, bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť," skonštatoval tlačový odbor MV SR. Vyšetrovanie je vedené vo veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Medzi lustrovanými bol aj poslanec Národnej rady SR Peter Pollák a jeho otec, vtedajší opozičný politik a dnešný europoslanec Peter Pollák starší a ich príbuzní. „Dnes tu máme doklad o tom, že bývalá vládna garnitúra pracovala na tom, aby diskreditovala opozičných politikov. Zároveň lustrovala rodiny politikov v tom čase v opozícii,“ komentoval Pollák. Ako priblížil na základe dokumentu z inšpekcie, nezákonné lustrácie sa mali týkať približne 490 osôb. Bol medzi nimi napríklad aj politici Marcel Klimek, Jozef Viskupič či Milan Krajniak. Výstupy boli najmä v podobe vzťahových diagramov.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #policajná inšpekcia #lustrácie