Na Sliači sú tri batérie Patriot. Videla ich aj prezidentská návšteva

Letecká základňa Sliač prvýkrát ukázala obranný systém Patriot. V spoločnosti nemeckého prezidenta Franka-Walter Steinmeiera si ho prišla pozrieť aj slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová.

27.04.2022 18:30 , aktualizované: 22:20
Sliač Čaputová Steinmeier Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová spolu nemeckým prezidentom Frank-Walter Steinmeierom navštívili leteckú základňu Sliač
debata (123)

V Sliači už niekoľko týždňov pôsobia, v rámci posilnenia obrany východného krídla NATO, nemeckí aj holandskí vojaci. Dokopy ich je tam 370. Okrem iného obsluhujú tri batérie systému Patriot. Jedna sa skladá z 80 vozidiel a 150 ľudí.

Na sliačsku základňu prileteli Čaputová a Steinmeier krátko pred osemnástou hodinou. Pozdravili vojakov, prezreli si logistické centrum a zastavili sa pri Patriotoch. Spoločnosť im robil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

VIDEO: Slovensko ukázalo Patriot.

Video

„Ako sa hovorí, v ťažkej chvíli poznáš priateľa. Táto situácia bola vyvolaná protiprávnou inváziou ruských vojsk na Ukrajine. Práve preto bolo potrebné posilniť naše spôsobilosti, ktoré sme mali oslabené,“ povedala v krátkom vyhlásení Čaputová. „Vďaka našim partnerom z Nemecka, Holandska, Českej republiky a ďalším máme našu bezpečnosť ďaleko silnejšiu než predtým,“ doplnila.

Naď potvrdil, že na Slovensku máme štyri batérie systému Patriot. Z toho jedna je v Kuchyni a tri v Sliači. Tam sú tiež vojaci z Nemecka a Holandska – spoločne s logistikou, radarovým systémom a veliteľským zabezpečením.

„Je úžasné, ako rýchlo sem tie systémy dokázali naviezť, prepojiť. Nielen v rámci základne, no tiež smerom k veleniu Severoatlantickej aliancie a zaistiť tým výrazným spôsobom obranu a bezpečnosť Slovenska,“ uviedol minister. Podčiarkol, že ide o neporovnateľne najvyššiu ochrana slovenského „neba“, aká kedy v našej krajine bola. „Plus tu máme zatiaľ migy a podzvukové Albatrosy. Následne príde, namiesto migov, iný systém – lietadlá F-16, F-35, možno Gripeny alebo kombinácia,“ povedal. Je vraj predčasné hovoriť o tom, či migy pôjdu na Ukrajinu. „Zďaleka nie sme v štádiu dohody s Ukrajincami či diskusie na túto tému,“ vraví.

zväčšiť Systém Patriot na sliačskom letisku. Foto: Eva Štenclová, Pravda
patriot Systém Patriot na sliačskom letisku.

Naď objasnil, že ešte stále sa v Sliači nachádza niekoľko Rusov, ktorí servisovali stíhačky MiG-29. „Nepôsobia nonstop na letisku, ale bývajú v súkromí v meste. Dúfam, že kým ešte budeme na týchto strojoch lietať, budú k dispozícii, aby nám ich pomáhali udržať letuschopné. Je to ale čím ďalej väčší problém,“ podotkol. Používať tieto stíhačky vraj plánujú dovtedy, kým nepríde alternatíva.

„Verím, že v najbližších týždňoch oznámime, akým spôsobom bude zaistená ochrana nášho vzdušného priestoru,“ pokračoval Naď. Či ho bude chrániť Česko alebo Poľsko, nevie. „Nešiel by som do takýchto vyberaní jednotlivých krajín. Možno pôjde o spoločnú iniciatívu v rámci aliancie, alebo pôjdeme cestou individuálnej dohody. Na stole máme rôzne možnosti,“ podotkol. Zároveň pripomenul, že sliačske letisko bude v najbližšej dobe prechádzať masívnou rekonštrukciou. Preto budú musieť, v rámci infraštruktúry, hľadať alternatívu na letisku v Kuchyni. „Alebo by lietadlá starajúce sa o náš vzdušný priestor štartovali z okolitých krajín,“ vysvetlil s tým, že všetko toto zvažujú aj s odborníkmi z aliancie.

zväčšiť Minister obrany Jaroslav Naď a nemecký... Foto: Pravda, Eva Štenclová
naď steinmeier Minister obrany Jaroslav Naď a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier na Sliači.

Minister ozrejmil, že pôsobenie vojakov NATO u nás je oficiálne schválené parlamentom na šesť mesiacov, no očakáva sa, že tu zostanú dlhšie. Tento mandát zrejme predĺžia. „Všetko záleží od situácie na Ukrajine aj v okolí. Hovoríme o minimálne jednom roku, no osobne si myslím, že Patrioty tu budú dlhšie,“ doplnil.

Prezidenti Slovenska a Nemecka stoja za Ukrajinou

Celý tento týždeň úraduje prezidentka z kancelárie v metropole východu. Nemeckého prezidenta preto v stredu prijala Čaputová pred návštevou Sliaču v košickej historickej radnici.

Obaja prezidenti viedli spoločné rozhovory, na ktorých sa zhodli, že Ukrajine treba pomáhať humanitárne aj vojensky. Steinmeier potvrdil, že Európska únia stojí za Ukrajinou a bude ju naďalej podporovať. Dôležitý je podľa neho aj signál pre Rusko, že únia je zomknutá a európska demokracia je silná.

„Možno si niektorí kladiete otázku, prečo nemecký prezident prichádza do jednej a tej istej krajiny v priebehu ôsmich mesiacov. Odpoveď je celkom jednoduchá. Nemecko a Slovensko spájajú veľmi úzke a priateľské vzťahy. Ak si dvaja prezidenti tak dobre rozumejú ako my, tak je to celkom prirodzene. Ale ten najdôležitejší dôvod je brutálny útok Ruska na Ukrajine,“ vysvetlil nemecký prezident, ktorý sa s Čaputovou stretol na začiatkom minulého septembra.

VIDEO: Nemecký prezident sa prešiel Košicami.

Video

Obe krajiny čelia následkom vojny na Ukrajine, a tým je utečenecká kríza. Cez naše hranice prešlo približne 300-tisíc odídencov z Ukrajiny a 70-tisíc z nich na Slovensku zatiaľ zostalo. „Som veľmi hrdá na prístup občanov Slovenskej republiky pokiaľ ide o ich veľkorysosť a prijatie ľudí, ktorí sú v núdzi a potrebovali pomoc pri odchode zo svojho domova,“ povedala slovenská prezidentka. Nemecký prezident Slovákom poďakoval za pomoc utečencom. Spolu so Zuzanou Čaputovou sa po obede stretli aj s občianskymi organizáciami, ktoré pomáhajú Ukrajincom.

Hlavy oboch štátov sa rozprávali aj o potenciálnom kandidátskom statuse Ukrajiny v Európskej únii. Prezidentka potvrdila, že Slovensko Ukrajinu v tomto smere podporuje.

Čaputová tiež poďakovala, že Nemecko poskytlo vojakov, ktorí budú pôsobiť v rámci predsunutej prítomnosti Organizácie severoatlantickej zmluvy na Slovensku. Podvečer obaja prezidenti odcestovali do Sliača, kde slúžia aj príslušníci ozbrojených síl Nemecka. Prezidentka pri tejto príležitosti poďakovala prezidentovi za poskytnutie protivzdušného obranného systému Patriot.

Prezidenti sa zhodli, že prípadné zastavenie dodávok plynu z Ruska bude porušením pravidiel. „My ako Európska únia nesúhlasíme s porušením pravidiel, preto naďalej budeme platiť v eurách,“ povedal Frank-Walter Steinmeier. Slovenská prezidentka v tejto veci uviedla, že máme s Ruskom platnú zmluvu a bezprostredné odstavenie dodávok plynu nám nehrozí. „Rusko je však nepredvídateľný partner, preto musíme byť pripravení, keďže až 80 percent plynu k nám ide z tejto strany. Dnes ale máme zabezpečené vykurovanie plynom pre domácnosti na celú ďalšiu vykurovaciu sezónu,“ skonštatovala Čaputová.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Frank-Walter Steinmeier #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová