Mikulec ostáva ministrom vnútra, Smer po hlasovaní avizoval jeho ďalšie odvolávanie

Roman Mikulec ostáva vo funkcii ministra vnútra. Poslanci vo štvrtkovom hlasovaní nepodporili opätovný návrh opozície na jeho odvolanie. Zo 120 prítomných poslancov bolo za jeho odvolanie 53, 58 bolo proti, zdržali sa šiesti a šesť poslancov nehlasovalo.

28.04.2022 11:22 , aktualizované: 13:22
Roman Mikulec Foto: ,
Minister vnútra Roman Mikulec počas hlasovania o jeho odvolaní na rokovaní Národnej rady v Bratislave 28. apríla 2022
debata (16)

Návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi podporili opoziční poslanci, členovia klubu Sme rodina nehlasovali, neboli totiž v sále prítomní okrem predsedu NR SR a Sme rodina Borisa Kollára, ktorý sa zdržal. Hlasovania sa zdržali aj niekoľkí poslanci za SaS.

Opozícia ministrovi vnútra vyčítala medializované informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do „živých“ trestných vecí. Predseda Smeru Robert Fico tvrdí, že Mikulec komunikoval s policajným prezidentom a pýtal sa ho na stav vyšetrovania konkrétnych vecí. Mikulec je podľa poslanca človek preukázateľne podozrivý z korupcie a dal pokyn na prerušenie policajného zásahu.

Robert Fico po skončení hlasovania uviedol, že strana Smer plánuje ďalšie odvolávanie Mikulca. Šéf Smeru uviedol, že majú „ďalšie veci“ na odvolávanie ministra vnútra a dôvody podľa Fica nadobúdajú „obludnosť“. „V krátkom čase budeme svedkami ďalšej schôdze na odvolanie tohto človeka, ktorý tam nemá čo robiť. Nemôže na čele ministerstva vnútra stáť zločinec,“ povedal Fico.

Video: Brífing strany Smer po odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca.

Roman Mikulec vo štvrtok prežil piaty pokus opozície zosadiť ho z funkcie ministra vnútra. Ani raz sa ho opozícii nepodarilo odvolať. Naposledy sa ho pokúsili odvolať v marci pre nezvládnutie riadenia utečeneckej krízy.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Mikulec