Zoroslav Kollár sa mal priznať k podplácaniu Pčolinského. Peniaze mal zobrať Makó

Konkurzný právnik Zoroslav Kollár sa mal priznať k podplácaniu bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Ten však zverejnil časti Kollárovej výpovede. Z nich vyplýva, že naozaj podplácal, ale nie Pčolinského.

28.04.2022 11:30 , aktualizované: 21:39
Zoroslav Kollár Foto:
Zoroslav Kollár odchádza z budovy NAKA v Nitre 28. októbra 2020
debata (124)

Podľa portálu aktuality.sk chce uzavrieť dohodu o vine a treste.

Prokuratúra zatiaľ mlčí. „Vzhľadom na prebiehajúce prípravné konanie sa k predmetnej veci nebudeme vyjadrovať,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Pčolinský a Kollár už raz boli v tejto kauze obvinení. Vlani v auguste námestník Generálnej prokuratúry Jozef Kandera stíhanie zastavil a vrátil prípad späť polícii. Vo februári tohto roka NAKA začala opätovne s vyšetrovaním.

Vtedy právni zástupcova Zoroslava Kollára tvrdili, že ide o kriminalizáciu vopred určených osôb. Úplatok 40-tisíc eur mal Kollárovi zabezpečiť, aby sa SIS nezaujímala o jeho podnikanie. Peniaze mal prebrať vtedajší námestník riaditeľa SIS Boris Beňa. Peniaze mal priniesť priamo do úradu a odovzdať Pčolinskému.

Akousi spojkou pritom mal byť v tomto prípade Ľudovít Makó, bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy. Ten mal totiž Kollára upozorniť, že ho rozpracuváva SIS. Prebral peniaze, odovzdal Beňovi a ten ich mal zasa priniesť Pčolinskému.

Z výňatkov Kollárovej výpovede, ktoré zverejnil Pčolinský na sociálnej sieti, však vyplýva niečo iné.

Na kauzu zareagoval sám Pčolinský na sociálnej sieti. Zverejnil výňatky výpovede Zoroslava Kollára s výzvou, aby si ľudia urobili sami úsudok, kto a koho podplácal.

Podľa zverejnenej časti výpovede Kollára, sa vyšetrovateľ pýtal, či si uvedomoval, keď odovzdával Makóovi obálku s finančnou hotovosťou 40-tisíc eur, že jeho konanie „môže byť protiprávne, resp. že sa jedná o istú formu poskytnutia úplatku“.

Kollár odpovedal, že si to v tej chvíli neuvedomil. „Ja som to možno tak mentálne vtedy tak vral, že to môže byť poďakovanie iba p. Makóovi, lebo som nevedel, čo sa bude diať s tým ďalej. Neuvedomil som si, že to môže mať také dôsledky, aké má, teda, že je to trestný čin,“ povedal.

Vzťah s Makóom opísal takto: „Z jeho pohľadu bol vybudovaný ako priateľský, on sa týmto spôsobom aj vyjadroval. Ja som si od neho udržiaval odstup, ale keďže sme sa stretávali relatívne často, dvakrát mesačne, tak som to vnímal tak, že človek, ktorý sa snaží byť mojim dobrým priateľom, mi chce v niečom pomôcť, tak sa za to poďakujem a ja som neriešil a ani sa nepýtal, či sú to peniaze pre neho, kamaráta, pre brata, ja som to tak nevnímal.“

Štyridsaťtisíc, ktoré dal Makóovi, vnímal ako odmenu, dar. „On deklaroval, že tá odmena je pre niekoho iného, ale pre koho, to mi neidentifikoval,“ doplnil Kollár.

Tvrdí, že nevedel, komu presne v SIS má Makó peniaze odovzdať. „Nemal som vedomosť, ako p. Makó naložil s peniazmi, ktoré som mu odovzdal. Dnes som opísal skutočný priebeh udalostí, ako sa stali a ako si ich ja pamätám,“ vypovedal konkurzný právnik.

Ďalej vyšetrovateľovi vysvetľoval, že Makó nie celkom hovorí pravdu. Rozdiel je napríklad v tomto: Makó mal tvrdiť, že Kollár sa ho pýtal, či ho sleduje SIS. „Pravda je taká, že on mňa upozornil, že ma sleduje SIS,“ povedal Kollár. dodal, že v Makóovom opise udalostí vidí „zjavnú nadprácu“. To, čo sa stalo, opisuje podľa neho čiastočne odlišne. „Ale to neznamená, že popieram ten skutok, lebo skutok Trestný zákon nejako pomenováva a tento skutok sa stal,“ dodal.

Z Makóových slov malo vyplynúť, že má v SIS viacero kamarátov. Kollár však viackrát zopakoval, že mu Makó nikdy nepovedal, komu sú peniaze určené. Dokonca, ani nevie, či ich naozaj niekomu dal ďalej. „Pre mňa to bolo ukončené odovzdaním obálky a viac som sa tomu nevenoval,“ vypovedal.

Po odovzdaní peňazí sa ešte stretli, podľa Kollára možno raz, lebo krátko na to polícia Makóa zadržala.

Vyšetrovateľ položil aj otázku, či ho Makó informoval, či bolo alebo nebolo rozpracovanie po odovzdaní peňazí ukončené. Odpoveď: „Nie, neinformoval.“

Na ďalšiu otázku, prečo vlastne dal peniaze Makóovi, Kollár vypovedal toto: „Ako poďakovanie za ‚upratanie'tohto problému. On mi nikdy nič konkrétne nepovedal, čo urobí, čo zariadi, jednoducho len povedal, že 'uprace‘ problém.“

Pritom sám Kollár nepovažoval za nejaký „významný problém“, že ho sleduje SIS. „Žil som s vedomím, že som z času na čas stredobodom záujmu nejakých štátnych orgánov a preto som sa vyjadril k celému procesu tak, že p. Makó ma tak trošku presvedčil, že je dobré to urobiť, ale ja som tomu nevenoval nejakú prioritu. Pre mňa to bola marginálna záležitosť a preto som to odovzdanie peňazí urobil asi na tretiu, alebo štvrtú urgenciu zo strany p. Makóa.,“ povedal Kollár s tým, že jeho právnik si preštudoval aj utajovanú prílohu, z ktorej podľa neho vyplýva, že výsledok jeho monitorovania bol negatívny.

Kollár viackrát zopakoval, že Makó ho oslovil s informáciou, resp. upozornením, že ho rozpracúva SIS. Dokonca mal pocit, že Makó „chcel prehĺbiť alebo upevniť vzťah“ s Kollárom. „Ja som už v spontánnej výpovedi uviedol, že on si vedel získať ľudí a toto bol ďalší krok, ktorý vedie k vytvoreniu dôverného priateľského vzťah,“ popísal kontakt s Makóom.

Z ďalšej vyšetrovateľov otázky vyplýva, že Makó mal vypovedať, ako ho Kollár v roku 2020 oslovil s tým, že má na sto percent preverené, že ho sleduje SIS. A zadanie mal dostať Vladimír Pčolinský, ako šéf SIS, od Daniela Lipšica. „Ja som to nemal ako vedieť,“ odpovedal Kollár a zopakoval, že Makóova výpoveď nie stopercentne pravdivá. Dokonca má pocit, že ho Makó vmanipuloval do skutku, z ktorého je obvinený.

Podľa Kollára bol Makó legalizantom SIS od 1. júna 2020.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský #Zoroslav Kollár