Na Lešti pokračuje vojenské cvičenie mnohonárodnej jednotky NATO na Slovensku

V centre výcviku Lešť pokračuje vojenské cvičenie mnohonárodnej jednotky NATO na Slovensku. Aktuálne sa na ňom zúčastňujú aj českí vojaci a ich bojovú operáciu si vo štvrtok pozrel český veľvyslanec na Slovensku, generálporučík Tomáš Tuhý. Pripomenul, že Česko nie je prvýkrát vo velení medzinárodných jednotiek.

28.04.2022 14:41
Lešť / Vojaci / Vojak / NATO / Foto: ,
Vojenské cvičenie mnohonárodnej jednotky NATO na Slovensku. Lešť, 28. apríla 2022
debata (3)

„Budú prichádzať ďalšie jednotky a budeme sa pripravovať na situácie, ktoré vyžaduje súčasná situácia v celej Európe,“ zhrnul pred novinármi. Doplnil, že toto cvičenie považuje za jedno z kľúčových, ktoré vedie k zlaďovaniu postupov jednotlivých vojenských zborov. „Prijali sme opatrenia, ktoré sú zásadné na ochranu našich krajín a je jasný signál, že situáciu nechceme podceňovať,“ odpovedal na otázku, či môže Rusko brať prítomnosť českých vojakov na Slovensku ako eskaláciu napätia.

Veliteľ pozemných síl Ozbrojených síl (OS) SR, generálmajor Ivan Pach, dodal, že súčasný výcvik na Lešti je zameraný na zvýšenie operačnej pripravenosti v súvislosti s krízou na Ukrajine. „Museli sme síce modifikovať naše plány, nemodifikovali sme však náš prístup k výcviku,“ podotkol s tým, že v centre výcviku na strednom Slovensku sú prieskumné, špeciálne jednotky a pribudnú aj vzdušné sily. „Rusi to určite vnímajú, pre nás je to však pozitívne. Pretože vidia, že sa vieme stretnúť, zomknúť a vieme cvičiť spoločne. Bez ohľadu na to, aké používame prostriedky,“ konštatoval.

Zľava v popredí veliteľ pozemných síl OS SR... Foto: TASR, Ján Krošlák
Ivan Pach / Tomáš Tuhý / Zľava v popredí veliteľ pozemných síl OS SR generálmajor Ivan Pach a v pozadí veľvyslanec ČR, generálporučík Tomáš Tuhý počas brífingu v priestore centra výcviku Lešť 28. apríla 2022

Hlavným cieľom výcviku mnohonárodnej jednotky NATO na Slovenku je prepad objektu s elimináciou záujmovej osoby, zaistenie dokumentov a komunikačných zariadení nepriateľa. Mnohonárodné bojové cvičenie NATO na Slovensku bude mať spolu 3-tisíc vojakov.

Nasadené sú jednotky z Českej a Slovenskej republiky, Nemecka a USA. V nasledujúcich týždňoch bude súčasťou aj jednotka zo Slovinska. Cvičenie sa zameriava na obranné pozemné operácie s doplnenou ochranou vzdušného priestoru protivzdušnými systémami Patriot.

Video: Slovensko ukázalo systém Patriot.

Video
Sliač Čaputová Steinmeier Čítajte viac Na Sliači sú tri batérie Patriot. Videla ich aj prezidentská návšteva
3 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojenské cvičenie #Lešť