Stovky ľudí protestovali proti vydaniu Fica

Pred Národnou radou SR sa vo štvrtok popoludní zhromaždili stovky ľudí. Protestovali najmä proti vydaniu obvineného poslanca Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie. Témou rečníkov zo Smeru však bola napríklad aj kritika vlády pre nečinnosť pri zdražovaní. Podľa polície sa protest obišiel bez incidentov.

28.04.2022 19:01
Protest za Fica / Demonštárcia za Fica / Foto: ,
Protest na podporu Roberta Fica pred budovou parlamentu, 28. apríla 2022
debata (33)

Na zhromaždení vystúpili viacerí predstavitelia opozičného Smeru, ako sú podpredseda strany Erik Kaliňák, poslanci Ladislav Kamenický, Richard Takáč i Ľuboš Blaha, ale aj samotný líder Robert Fico. Priestor mali aj predstavitelia iných opozičných a mimoparlamentných zoskupení.

„Slováci, ja to zvládnem, ale vy musíte teraz za Slovensko zabojovať,“ odkázal zhromaždeným ústami Erika Kaliňáka z cely obvinený Robert Kaliňák. „Fica si nedáme!“ kričali stovky ľudí.

Polícia nezaznamenala na proteste výtržnosti, podľa hovorkyne krajského policajného riaditeľstva Silvie Šimkovej nemuseli riešiť žiadne incidenty.

zväčšiť Protest na podporu Roberta Fica pred budovou... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, PILC LUBOS
Protest za Fica Protest na podporu Roberta Fica pred budovou parlamentu, 28. apríla 2022

Poslanci NR SR vo štvrtok diskutovali o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru do väzby. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Marian Repa aktual Čítajte viac Fico a Smer: Veľa kriku pre nič
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protest #Akcia Súmrak