Poslanci znovu rokovali o Ficovi. Lipšic citoval z nelegálnych nahrávok

Poslanci budú v rokovaní k žiadosti generálnej prokuratúry o vydanie súhlasu s väzbou pre poslanca a lídra Smeru Roberta Fica pokračovať budúci týždeň v utorok. Vystúpiť majú ešte necelé tri desiatky poslancov. Takmer výlučne ide o poslancov Smeru. Pri takomto tempe diskusie to vyzerá tak, že hlasovanie o Ficovi sa nemusí uskutočniť ani na budúci týždeň a môže sa stať, že kolúzna väzba pre šéfa Smeru nebude potrebná, lebo sa medzitým uskutočnia naplánované výsluchy v jeho kauze.

29.04.2022 10:20 , aktualizované: 14:45
Robert Fico Foto: ,
Poslanec a líder Smeru Robert Fico počas schôdze parlamentu v Bratislave 28. apríla 2022
debata (37)

14:45 V parlamentnej rozprave k žiadosti generálnej prokuratúry o vydanie súhlasu s väzbou pre poslanca Roberta Fica majú vystúpiť ešte necelé tri desiatky poslancov. Takmer výlučne ide o poslancov Smeru. Pri takomto tempe diskusie to vyzerá tak, že hlasovanie o Ficovi sa nemusí uskutočniť ani na budúci týždeň a môže sa stať, že kolúzna väzba pre šéfa Smeru nebude potrebná, lebo sa medzitým uskutočnia naplánované výsluchy v jeho kauze.

Dnes vystúpili v rozprave od 09:00 do 14:00 štyria poslanci Smeru. Boli nimi Jana Vaľová, Ladislav Kamenický, Richard Takáč a Ľubomír Vážny. Medzitým sa uskutočnilo viac ako polhodinové poslanecké grémium, ktoré žiadal Smer, počas ktorého sa nerokovalo. Na každého rečníka Smeru zvykne vo faktických poznámkach reagovať aj vyše 20 spolustraníkov.

Vo vystúpeniach opakovane zaznievajú tie isté argumenty. Debata sa tak predlžuje. Koaliční poslanci sa do diskusie zapájajú sporadicky, spravidla reagujú v dvojminútových faktických poznámkach. Po písomne prihlásených sa môžu poslanci do rozpravy znovu hlásiť ústne. (sita)

14:40 Piatkovej diskusii v pléne NR SR dominovali poslanci Smeru. Počas debaty o žiadosti prokuratúry na vzatie do väzby lídra Smeru a poslanca Roberta Fica hovorili opakovane o snahe kriminalizovať a následne zlikvidovať opozíciu.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať budúci týždeň v utorok. Na programe majú v utorok ráno termínované body, ide o niekoľko výročných správ. Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) pre TASR ozrejmil, že na poslaneckom grémiu zaznel návrh, aby sa v utorok ráno pokračovalo v diskusii o návrhu prokuratúry. Zmenu budú musieť odhlasovať poslanci. Do diskusie je stále prihlásených 25 rečníkov písomne.

Vláda nemá podľa poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer) ľuďom čo ponúknuť, pričom jedinou záchranou je podľa neho kriminalizácia opozície za každú cenu. Myslí si, že koalícia chce zapchať ústa kritikom, označil to za čisté zúfalstvo. „Neuvedomujete si, že ste strojcami niečoho, čo si vás nájde,“ odkázal. Vážny zároveň podal procedurálny návrh, aby sa uznesenie doplnilo „o relevantné argumenty s jasnými dôvodmi, ktoré budú dostatočné na vznesenie obvinenia“. Až po doplnení tohto uznesenia by sa malo podľa Vážneho o žiadosti prokuratúry hlasovať. (tasr)

12.40 Na sociálnej sieti sa voči Ficovým tvrdeniam ohradil sám špeciálny prokurátor Lipšic. Vysvetľuje, že Andrejuvová bola kedysi jeho kolegyňou na ministerstve spravodlivosti, ministerstve vnútra a v Národnej rade. "V pondelok dňa 25. 4. 2022 sa, rovnako ako iní moji bývalí či súčasní kolegovia, zúčastnila pohrebu môjho otca, kde bola mne a mojej rodine vysloviť svoju kondolenciu. Od pohrebu môjho otca som sa s ňou nikdy a nikde nestretol, ani nekomunikoval žiadnym iným spôsobom, vysvetlil Lipšic dôvod stretnutia.

Ficovi však jeho narážky vrátil. „Na chate v katastri obce Veľký Ďur dňa 9. 9. 2021 obvinený R. F. povedal: Ja budem do Lipšica tĺcť, všade teda. To už sú také vyjadrenia na hrane, tak ale nič iné si nezaslúži. On má veľkú nevýhodu, že nemôže na to reagovať,“ cituje Lipšic z nelegálnych odposluchov. Vzápätí požiadal o obvinených, aby útoky na orgány činné v trestnom konaní smerovali priamo na neho ako špeciálneho prokurátora. „Nezneužívajte v rámci svojej obhajoby smrť môjho otca a účasť osôb, ktoré sa ním dňa 25. 4. 2022 prišli rozlúčiť,“ dodal.

12:00 Máme signály o tom, že viacerí členovia strany Smer majú byť kriminalizovaní. V rozprave k žiadosti generálnej prokuratúry o vydanie súhlasu s väzobným stíhaním Fica to vyhlásil poslanec a podpredseda Smeru Ladislav Kamenický. Nechcel povedať, o koho by malo ísť. Poznamenal však, že očakáva útoky na každého podpredsedu Smeru a aj na seba.

„Ja na rozdiel od Matoviča mám svätožiaru nad hlavou,“ hovoril Kamenický s tým, že si budoval dobré meno celý život a nenechá si ho pošpiniť ľuďmi, ako sú policajný prezident Štefan Hamran, minister financií Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec. „Narazí kosa na Kamenického,“ tvrdil poslanec Smeru a zdôraznil, že nedovolí, aby „podvodníci“ ako Matovič pošpinili jeho meno.

Kamenický koalícii vytkol, že sa chce zbaviť celej strany Smer a uzurpovať si moc. Podľa neho máme na Slovensku „fašistickú diktatúru“. Roberta Fica označil za najhlasnejšieho kritika vlády. Poukázal tiež na to, že Fico má byť stíhaný pre to, že poukazoval na prešľapy Igora Matoviča a na daňové priestupky prezidenta Andreja Kisku. (sita)

11:15 Anna Zmenová, šéfka klubu SaS, informovala, že na grémiu sa hovorilo o Andrejuvovej, tá však nie je navrhovateľom na vydanie poslanca na väzobné stíhanie. „Závery procesného charakteru neboli prijímané,“ vysvetlila. Preto grémium nevyhovelo strane Smer, ktorý namietal zaujatosť predsedníčky mandátovo-imunitného výboru.

Dôvodom bolo, že pracovala pre Daniela Lipšica a mala sa s ním nedávno aj stretnúť. Fico namietal, že Andrejuvová nemala plénu predkladať odporúčanie výboru, aby zákonodarci vydali Fica na väzobné stíhanie.

10:25 Robert Fico namieta zaujatosť predsedníčky parlamentného mandátového a imunitného výboru Anny Andrejuvovej (OĽaNO) pri žiadosti prokuratúry o súhlas s jeho vydaním do väzby. V piatok dopoludnia teda požiadal v pléne o zvolanie poslaneckého grémia. To sa má konať od 10.30 h.

Predsedníčka Mandátového a imunitného výboru NR... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Anna Andrejuvová Predsedníčka Mandátového a imunitného výboru NR SR Anna Andrejuvová (OĽaNO)

Fico pripomenul, že Andrejuvová roky pracovala ako asistentka Daniela Lipšica, ktorý je aktuálne šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry. Tvrdí tiež, že sa v uplynulých hodinách s Lipšicom stretla a že vzhľadom na viaceré skutočnosti mala poveriť iného člena výboru, aby žiadosť prokuratúry v pléne predkladal.

Robert Fico Čítajte viac Mandátový výbor odporúča odsúhlasiť žiadosť na vydanie Fica do väzby

10:20 Poslanci Národnej rady pokračujú v diskusii k žiadosti prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie lídra Smeru Roberta Fica do väzby. Do diskusie je písomne prihlásených ešte 30 rečníkov. Po nich sa môžu ešte zákonodarcovia prihlásiť ústne.

Diskusia k žiadosti sa začala v pléne vo štvrtok. Vystúpilo niekoľko rečníkov z koalície aj opozície, vo faktických poznámkach na nich reagovali prevažne poslanci Smeru. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

Robert Fico, parlament Čítajte viac Poslanci debatovali o žiadosti vydať Fica do väzby

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico