Z odstrašenia do obrany. Česi a Slováci z jednotky NATO cvičili s ostrou muníciou

Českí výsadkári zapojení do mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku tento týždeň absolvovali prvý ostrý výcvik so svojimi slovenskými kolegami.

29.04.2022 12:53
debata (5)

Česká armáda o tom vo štvrtok informovala na svojom webe. Podľa zástupcu veliteľa 43. výsadkového pluku Iva Zelinku je výcvik koncipovaný tak, aby vojaci zvládli prejsť z fázy odstrašenia na obranu.

VIDEO: Vojaci NATO na Slovensku, Česi a Slováci cvičili s ostrou muníciou.

Video

V tréningovom centre Lešť pri Zvolene, ktoré umožňuje výcvik boja v zastavanej oblasti, tento týždeň cvičilo tzv. úderné komando okamžitej reakcie. Okrem českých a slovenských výsadkárov sa zapojili aj slovenské špeciálne sily a prieskumné jednotky. Za úlohu mali dobyť jednu z budov v cvičnej dedine. Na miesto časť z nich zlanila z vrtuľníka UH-60 Blackhawk, časť prišla v ľahkých útočných vozidlách LR 130 Kajman. Útok vykonali za použitia ostrej munície, uviedol Zelinka.

Ocenil, ako rýchlo boli výsadkári českého 43. výsadkového pluku a slovenského 52. výsadkového práporu schopní spolupráce, aj keď spolu nikdy necvičili. Poznamenal, že po veľmi krátkom súčinnostnom výcviku boli pripravení na relatívne komplexnú akciu.

VIDEO: Vojaci NATO na Slovensku: Českí výsadkári zlaňujú z Blackhawku.

Video

Česká armáda bojovej skupine na Slovensku velí. Na Slovensko zatiaľ prišlo približne 250 českých vojakov. Celkom môže mať tzv. battlegroup až 3 000 vojakov, Česko do nej prisľúbilo vyslať približne 400 svojich príslušníkov, kvôli ich striedaniu ale český parlament umožnil vyslanie až 650 vojakov. V tomto počte je 50 miest vyhradených pre príslušníkov logistickej jednotky, ktorí majú na starosť prevádzku humanitárnej základne pre ukrajinských utečencov pri Liptovskom Mikuláši.

Okrem českých a slovenských vojakov sa do jednotky zapojí aj Nemecko, USA, Holandsko a Slovinsko. „Jednotky týchto štátov už sú na mieste a cvičia, slovinskí vojaci dorazia v nasledujúcich týždňoch,“ uviedla hovorkyňa jednotky Jindřiška Budiková.

Bojová skupina je pripravená viesť obranné pozemné operácie, vybavená je kolesovými obrnenými vozidlami. Má aj schopnosti ochrany vzdušného priestoru. Jej výcvik je podľa Zelinku zameraný na súčinnosť rôznych jednotiek s použitím ťažkých zbraní, vojaci sa budú venovať aj najnižšej taktike a zlaďuje sa aj systém velenia a riadenia.

„Výcvik je týmto spôsobom riadený účelne tak, aby sme mohli rýchlo reagovať v prípade prechodu z fázy odstrašenia nepriateľa do fázy obrany,“ uviedol.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #armáda SR