Výboh mení právnika. Kaliňáka za amerického prokurátora, ktorý žaloval El Chapa

Trestne stíhaného exministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, nahradí v právnom tíme podnikateľa Miroslava Výboha známy americký advokát a prokurátor Richard Donoghue, ktorý bol povereným námestníkom ministra spravodlivosti USA a podpísal sa aj pod odsúdenie mexického drogového kráľa Joaquina (El Chapo) Guzmana. Pomôct chce najmä s problematikou kajúcnikov.

29.04.2022 14:20 , aktualizované: 21:30
debata (42)

Práva podnikateľa Miroslava Výboha boli opakovane porušené aj vedomou manipuláciou zo strany dozorového prokurátora. Tvrdí to právny tím podnikateľa obžalovaného v kauze Mýtnik III z prijímania úplatku, ktorý len pred troma týždňami doplnil aj exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Od marca tiež zastupoval podnikateľa Jozefa Brhela obvineného vlani v októbri z korupcie v kauze Mýtnik I.

Potom čo bol však Kaliňák minulý týždeň obvinený zo založenie zločineckej skupiny a vzatý do väzby, Výbohov právny tím prišiel s inou posilou.

„Novým členom právneho tímu, ktorý zastupuje Miroslava Výboha v trestnom konaní sa stal Richard Donoghue,“ informoval mediálny zástupca Výbohovho právneho tímu Maroš Havran. Donoghue povedie tím právnikov z Pillsburry, ktorí sa pripoja k existujúcemu tímu slovenských advokátov a pražskej pobočke medzinárodnej advokátskej kancelárie Dentons.

„Dodatočné odborné znalosti a skúsenosti svetového formátu, nám pomôžu dokázať to, čo celý čas tvrdíme a teda, že vyšetrovanie prípadu sprevádza enormné množstvo zákonných pochybení, nedostatok dôkazov a dve pochybné svedectvá spolupracujúcich obvinených Františka Imreczeho a Michala Suchobu,“ vyjadril sa k spolupráci s americkou advokátskou kanceláriou Pillsbury partner advokátskej kancelárie Dentons Europe Ladislav Smejkal.

„Prijal som ponuku stať sa súčasťou tímu zastupujúceho Miroslava Výboha s cieľom zabezpečiť mu spravodlivý a zákonný prístup zo strany justičných orgánov a polície na Slovensku,“ tvrdí Donoghue.

„Som tiež pripravený zvlášť sa povenovať využívaniu inštitútu spolupracujúcich obvinených – kajúcnikov v slovenskom právnom systéme, nakoľko mám pocit, že jeho využitie je veľmi nejasne formulované a v porovnaní so Spojenými štátmi mu chýbajú predovšetkým jasné a prísne pravidlá,“ dodal.

Richard Donoghue pôsobil v pozícii povereného námestníka ministra spravodlivosti USA od decembra 2020 do januára 2021. Vo funkcii skončil len niekoľko dní po vyhlásení výsledkov amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Joe Biden. Podľa amerických médií je svedkom vo vyšetrovaní udalostí vedúcich k útoku na Kapitol, kde sídlia obe komory amerického kongresu.

Bývalý prezident Donald Trump mal totiž údajne na neho a aj vtedy úradujúceho generálneho prokurátora Jeffreyho A. Rosena tlačiť, aby označili voľby v roku 2020 za skorumpované a nezákonné. Oni sami totiž Trumpovi deklarovali, že jeho tvrdenia o volebnom podvode sú nepravdivé.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Miroslav Výboh #Richard Donoghue