Zachráni si Hegerova vláda protikorupčný étos? Hrozbou je Boris Kollár

Hlasovanie parlamentu o Robertovi Ficovi je v nedohľadne. „Smer z toho robí politické divadlo, a snaží sa odkloniť diskusiu od obvinení svojho šéfa,“ povedal Marián Repa.

30.04.2022 06:00
debata (46)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Stále je nejasné, kedy bude parlament hlasovať o vydaní predsedu opozičného Smeru Roberta Fica na väzobné stíhanie. Obvinenia z trestnej činnosti sú na papieri, rovnako ako aj žiadosť prokurátora. Poslanci sú ale od verdiktu ďaleko. Poslanecký klub strany Smer získal dôležitý náskok, a urputne bráni svojho šéfa. Čím odďaľuje dôležité a historické hlasovanie.

„Smer z toho robí politické divadlo, a snaží sa odkloniť diskusiu od konkrétnych obvinení Fica,“ povedal v podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa.

Parlamentnú debatu nazval nechutnou, hraničiacou až s mániou dokázať, že Slovensko nie je právny štát. „Protesty pred parlamentom sú toho dôkazom. Sfanatizovaný dav opakoval heslá, ktoré nedávali zmysel,“ dodal komentátor denníka Pravda.

„Fico sa nemá čoho báť, ak sú obvinenia voči nemu vykonštruované, ako sám hovorí,“ zdôraznil.

To, že sa situácia neprimerane „naťahuje“ označil za chybu vedenia parlamentu, ktoré malo urobiť všetko pre urýchlené hlasovanie o vydaní Fica na väzobné stíhanie. Aký verdikt parlamentu predpokladá Repa? Otáznik kladie nad postoj koaličného hnutia Sme rodina, ktorého predseda sa nechtiac vyjadril, že poslanecký klub bude proti.

Repa komentuje aj list Roberta Fica, ktorý pred niekoľkými dňami poslal najvyšším predstaviteľom Európskej únie, a sťažuje sa v ňom na koalíciu, ktorá ho chce neprávom dostať pred súd. „Je to zúfalý krok a zúfalý výkrik bývalého premiéra, ktorý zatiaľ nemá odozvu,“ zhodnotil komentátor.

Kritikou nešetril na adresu slovenských poslancov Európskeho parlamentu, ktorí žiadajú frakciu socialistov, aby stranu Smer vylúčila zo svojich radov: „Nie je to najvhodnejšia forma. Socialisti by mali mať vlastnú procedúru, ako sa ku Ficovej kauze postaviť.“

V podcaste si vypočujete aj analýzu ďalšieho odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Aj keď hlasovanie ustál, zdá sa, že nevyhral na celej čiare. Podporilo ho totiž len 58 poslancov vládnej koalície, ktorá má oficiálne ústavnú väčšinu. „Nie je mi jasné, prečo ho koalícia stále drží, lebo Mikulec nie je dôležitou politickou figúrou v OĽaNO,“ uviedol Repa v podcaste.

Skutočnosť, že o Mikulcovi nehlasovali poslanci hnutia Sme rodina vysvetlil slovami: „To, že tam neboli, dali jasne najavo nespokojnosť s ministrovou prácou.“

Komentátor varoval koaličných partnerov pred hnevom Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý môže „buchnúť po stole“. Otázne je, či bude mať tú odvahu, ak je aktuálne obvinený poslanec Martin Borguľa (Sme rodina) z korupcie, a nečakane sa ku korupcii priznal aj podnikateľ Zoroslav Kollár. Druhý menovaný totiž potvrdil, že úplatok za ukončenie sledovania svojej osoby SIS skutočne poskytol, čo chránenec Sme rodina Vladimír Pčolinský (exriaditeľ SIS) stále odmieta.

„Pokiaľ bude fungovať tandem Kollár – Matovič, dovtedy bude šéf Sme rodina búchať po stole,“ konštatoval komentátor denníka Pravda. Či a dokedy bude mať trpezlivosť celá koalícia s Kollárom, to je otázne. A či voliči nestratia kvôli Sme rodina ilúzie o protikorupčnom étose vlády?

„Budú si klásť otázky, či je niekto „rovnejší“ pred zákonom ako ostatní,“ uviedol Repa. Kollárovcom preto odporúča, aby prípadné hlasovanie o poslancovi Borguľovi nijako nenaťahovali, a jasne dali súhlas k stíhaniu.

Čo si myslí o strane Smer a obvineniach Roberta Fica poslankyňa EP Monika Beňová? Prečo svojho straníckeho šéfa podporuje? Prečo by mala koalícia vymeniť ministra vnútra Romana Mikulca čo najskôr? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s komentátorom denníka Pravda Mariánom Repom.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu