Prezidentka: Európska komunita nebola nikdy tak silná a jednotná ako dnes

Európska únia (EÚ) nebola nikdy tak silná a jednotná ako dnes. Členstvo Slovenska v tomto spoločenstve zlepšilo kvalitu životov, zároveň dalo Slovákom prosperitu a bezpečnosť. Pri príležitosti nedeľného 18. výročia vstupu to na sociálnej sieti uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

01.05.2022 18:11
debata (74)

Členstvo podľa Čaputovej neodstránilo všetky problémy, no dalo Slovensku inštitucionálnu aj finančnú podporu, aby sa s nimi vedelo popasovať. EÚ sa okrem ekonomickej sily postupne stala globálnym lídrom v oblasti riešenia komplexných otázok, ako ochrana súkromia, zelená tranzícia či pravidlá pre fungovanie digitálnych služieb, skonštatovala.

„Naša rozmanitosť je zdrojom nekonečného tvorivého potenciálu a intelektuálnej sily. Spolu so schopnosťou spolupráce a solidarity je tiež predpokladom nášho úspechu. Je to však predovšetkým náš rešpekt k hodnotám slobody, demokracie a princípom právneho štátu, ktorý nás robí silnými,“ povedala hlava štátu.

Mnohé z tých vecí si podľa prezidentky ľudia uvedomili až po ruskej invázii na Ukrajine. „Uvedomili sme si nielen svoje zraniteľnosti, ale aj obrovskú silu spolupatričnosti,“ poznamenala.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Zuzana Čaputová