'Je to americká...' Beňová sa ospravedlňuje Čaputovej za nadávky v Nitre

Prijmite prosím, pani Čaputová, moje ospravedlnenie za nepekné slová, ktoré odzneli z davu v Nitre, ospravedlnila sa Monika Beňová prezidentke. Tá vyhlásila, že slušnosť je možno tichšia, ale vôbec nie slabšia.

02.05.2022 16:50 , aktualizované: 23:04
Nitra, Smer-SD Foto: ,
Na Svätoplukovom námestí v Nitre zorganizovala opozičná strana Smer-SD 1. mája 2022 oslavu sviatku práce a protivládny protest, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí.

K Prvému máju zablahoželala Slovensku strana Smer na mítingu v Nitre. Výsledkom, okrem iného, je ospravedlnenie europoslankyne Moniky Beňovej prezidentke.

VIDEO: Monika Beňová sa ospravedlnila prezidentke.
Video

„Slušný človek sa stal pre túto vládu obyčajnou opicou,“ vyhlásil pred vyše dvojtisícovým davom líder strany Smer Robert Fico. „Čím je to väčšia prostitútka, čím väčšia kurva, čím väčší lotor, tým je to väčšia celebrita,“ pokračoval za potlesku Fico a dodal, že „toto sa musí skončiť“.

VIDEO: Blaha: Nemôžem povedať pravdu o prezidentke, povedzte to za mňa – je to americká…

Video

Kritizoval vládu i parlament, sľuboval pravdu o smrti novinára Jána Kuciaka i konflikte na Ukrajine. V dave počuť hanlivé slová na prezidentku Zuzanu Čaputovú a piskot.

Keď vystúpil podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, dav s ním skandoval odkaz vláde: Nemáme z vás strach! „Boj o Roberta Fica, aby sme mu uchovali slobodu, je bojom o slovenskú demokraciu,“ vyhlásil Blaha s odkazom na Ficovo obvinenie a žiadosť o jeho vydanie na väzobné stíhanie, ktorým sa práve zaoberá parlament.

VIDEO: Erik Kaliňák: Vulgarizmy odmietam, ale hnev Slovákov je absolútne na mieste.
Video

„Štátna moc mi zakázala povedať to nahlas, nemôžem povedať pravdu o Čaputovej. Povedzte to za mňa – je to americká…“ obrátil sa na prítomných Blaha. A dav doplnil, v niektorých výkrikoch rozpoznať slová panička, ale aj vulgárne.

„Dostala som správu, že na pani prezidentku zaznievali nadávky na našom prvomájom stretnutí v Nitre. Ak je to tak, ja som to nepočula, ale chcem sa určite pani prezidentke ospravedlniť ako žena žene. Nepatrí sa, aby vulgarizmy zaznievali na mítingoch. Aj keď nesúhlasime s jej politikou, neznamená to, že ju niekto má právo vulgárne ju urážať. Prijmite, prosím, pani Čaputová, moje ospravedlnenie za tieto nepekné slová,“ reagovala Monika Beňová, ktorá bola spolu s vedením Smeru na tribúne.

VIDEO: Poslanci Smeru bránia Fica.

Video

Večer sa ozvala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na sociálnej sieti sa poďakovala všetkým, ktorí ju podporili.

„Ďakujem za množstvo podpory, ktorú mi od včera posielate. Nielen pre mňa, ale ešte viac pre budúcnosť Slovenska je dôležité, že vám to nie je jedno. Slušnosť je možno tichšia a miernejšia, ale vôbec nie slabšia,“ vyhlásila Čaputová.

Prezidentky sa verejne zastal aj jej partner Juraj Rizman.

„Keď pred pár rokmi pochodovali Bratislavou pravicoví extrémisti, boli v SMERe veľmi pohoršení, že účastníci skandovali vulgárne heslá na adresu pani europoslankyne Moniky Beňovej. Zastal som sa vtedy pani poslankyne, pretože náckovia naozaj prerazili všetky mysliteľné dná,“ pripomína na sociálnej sieti.

Blahov prejav Nitre označil za „vyhecovanie davu“. „A ten skandoval rovnakú nadávku na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej. Súdruhovia na tribúne sa bavili. Neprotestovala ani prítomná pani poslankyňa Beňová,“ pokračuje Rizman.

Konštatuje, že „kedysi premiérska strana padla“ a preráža podľa neho jedno dno za druhým. Prirovnáva míting v Nitre k futbalovým výtržníkom a „agresívnym náckom“.

„Smeráci sa definitívne demaskovali. Zvolili slovník a spôsoby extrémistov, ktoré sú v slušnej spoločnosti neakceptovateľné. A tak sa k nim treba začať správať,“ dodáva so želaním pre manželku poslanca Blahu, aby sa „o nej nikdy nikto nevyjadroval tak, ako sa jej muž (a dav, ktorý hecuje) vyjadruje o mojej partnerke“.

Heger: Hanbite sa

K incidentu sa vyjadril na sociálnej sieti aj premiér Eduard Heger. „Máte ešte hranice? Po vašom prvomájovom burcovaní v Nitre o tom silne pochybujem,“ napísal šéf vlády.

„Robert Fico a jeho s.r.o. je tak hladná po moci, až nemá žiadne zábrany. Javisková improvizácia tejto skupinky ukázala pravú tvár ľudí, ktorí tu 12 rokov vládli,“ uviedol Heger s tým, že cieľom Smeru je v ľuďoch živiť strach a vzbudzovať nenávisť. „Útočia na najvyšších ústavných činiteľov. Nie však v rámci politického zápasu, ale osobne a vulgárne. Na to neexistuje žiadne ospravedlnenie. Hanbite sa,“ odkázal na záver smerákom premiér.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Smer #Monika Beňová #Ľuboš Blaha #Zuzana Čaputová #Juraj Rizman