Pri stavbe košického obchvatu R2 našli vojnovú muníciu

Na budúcom košickom obchvate R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, ktorý stavia Národná diaľničná spoločnosť, v týchto dňoch prebieha pyrotechnický prieskum.

02.05.2022 16:37
pyrotechnika munícia Foto: ,
Pyrotechnický prieskum pri stavbe košickej R2
debata (2)

Dôvodom sú boje v Slanských vrchoch a Dargovskom priesmyku v zime 1944/45 počas 2. svetovej vojny, ktoré na tomto území prebiehali.

„Pyrotechnici počas prieskumu staveniska našli na niekoľkých miestach muníciu. Polícia si z miesta odniesla 198 kusov špeciálnych signálnych nábojov kalibru 26,6 mm, jeden delostrelecký hlavový zapaľovač a dva trhavé delostrelecké granáty kalibru 75 mm. Pyrotechnici našli aj jeden ručný časový granát vzor RG 39, ktorý bol zlikvidovaný na mieste stavby,“ popisuje nájdenú muníciu Eva Žgravčáková, vedúci oddelenia komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti.

Prieskumy začali uplynulú stredu a štvrtok. Počas týchto dní pyrotechnici objavili aj delostrelecký mínometný granát kalibru 82 mm. Odborníci na výbušniny budú na stavenisku ešte ďalšie štyri týždne.

Pyrotechnici považujú nájdenie takého množstva munície za veľký nález, či už z hľadiska umiestnenia alebo jej typu. Nálezy boli odkryté relatívne blízko od seba na malom území, čo môže naznačovať priame boje z čias druhej svetovej vojny. V týchto miestach sa našli aj črepiny, teda zvyšky vybuchnutej munície.

Pyrotechnický prieskum je súčasťou prípravy stavby, ktorú však priamo neovplyvňuje, ale zvyšuje bezpečnosť oblasti. „Predtým, ako sa začnú práce, je nevyhnutné mať informácie, že priestor je pre pracovníkov i budúcich motoristov bezpečný. V rámci pyrotechnického prieskumu vyhľadávame najmä nevybuchnutú muníciu. Bezpečnostný okruh určuje hlavný pyrotechnik. Ak sa nájde nevybuchnutá munícia, pyrotechnik ju zabezpečí tak, aby zabránil jej pohybu či odcudzeniu. Potom okamžite informuje príslušný útvar Policajného zboru,“ vysvetlila postup prác Žgravčáková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #nevybuchnutá munícia