Výboh sa dal do boja proti kajúcnikom. Zverejnite ich odmeny, vyzýva obhajoba

Bývalý známy americký prokurátor Richard Donoghue sa pridal do právneho tímu podnikateľa Miroslava Výboha, ktorému má pomôcť s problematikou kajúcnikov. Pretože, ako sám upozorňuje, okrem viacerých nezrovnalostí v celom prípade dospel k presvedčeniu, že Výbohove obavy z neštandardného využitia kajúcnikov ako svedkov sú oprávnené

02.05.2022 19:40
advokáti Miroslava Výboha Foto: ,
Advokáti Miroslava Výboha (zľava): Richard P. Donoghue, Ladislav Smejkal a Ondrej Urban na tlačovej besede 2. mája 2022.
debata (80)

„Prokurátor nesmie podľahnúť pokušeniu veriť svedkom len preto, že tento kajúcnik hovorí to, čo chce počuť,“ upozornil Donoghue na tlačovej besede právneho tímu Výboha.

„Kým obžaloba nezverejní svoju úplnú dohodu s kajúcnikom, súd nemôže posúdiť, či sú svedkovia motivovaní klamať, aby pomohli pokročiť v prípade obžaloby, najmä ak neexistujú žiadne iné dôkazy na podporu takéhoto stíhania,“ zdôraznil.

Výboh je obžalovaný za to, že mal ako sprostredkovateľ požiadať podnikateľa Michala Suchobu o vyplatenie provízie vo výške 150-tisíc eur pre vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva financií a neskoršie premiéra Petra Pellegriniho (Hlas, vtedy Smer).

Za to mal expremiér v rámci legislatívneho procesu prípravy vybaviť podporu a schválenie zákona o virtuálnej registračnej pokladnici. Proti Výbohovi svedčí okrem Suchobu aj bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze. Výboh však svoju vinu od začiatku popiera.

Richard Donoghue Čítajte viac Výbohov americký obhajca: Prokuratúra v USA by sa nespoliehala len na kajúcnikov

Podľa jeho právneho tímu stojí obvinenie aj obžaloba len na výpovediach dvoch kajúcnikov – Suchobu a Imreczeho, ktoré mali byť navyše vzájomne koordinované. Na základe týchto dvoch výpovedí bol Výboh vlani 4. augusta obvinenený, a keďže sa na Slovensku nezdržiaval, 12. augusta naňho súd vydal aj medzinárodný zatykač.

„V Spojených štátoch by svedkovia museli priznať všetky zločiny, ktoré spáchali, čiastočne preto, aby verejnosť mohla posúdiť, či prokurátori urobili vhodný kompromis, keď sa rozhodli poskytnúť výhody jednému obžalovanému v snahe odsúdiť iného. V tomto prípade sa určite zdá čudné a neprimerané poskytovať výhody obvineným z trestných činov, ktorí sa podieľali na rozsiahlych podvodoch ovplyvňujúcich desiatky miliónov dolárov vo verejných zákazkách, aby sa zamerali na niekoho obvineného z toho, že bol nezaplateným sprostredkovateľom pri úplatku 150-tisíc eur,“ upozornil tiež Donoghue. Výbohov právny tím sa sťažuje na porušenia viacerých práv. Právo podnikateľa na účinnú obhajobu majú údajne porušovať už aj zásadné rozdiely medzi skutkom, ako bol opísaný v uznesení o vznesení obvinenia, a ako bol neskôr opísaný v obžalobe.

VIDEO: Tlačová beseda advokátskeho tímu Miroslava Výboha.

Podľa obvinenia sa mal Výboh k sprostredkovaniu úplatku dostať už v roku 2014, obžaloba ale tento skutok už posunula do roku 2016. Po výpovediach dvojice svedkov sa totiž zistilo, že kancelária, kde malo v roku 2014 dôjsť k stretnutiu, v tom čase ešte neexistovala.

Podľa Výbohovho právneho tímu sa navyše v celom prípade vyskytujú viaceré nezrovnalosti, ktoré spochybňujú zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania. Výboh nemal žiadny priamy vplyv na zmenu legislatívy, nemal žiadnu motiváciu robiť niekomu prostredníka, ktorý navyše podľa záverov vyšetrovania nebol použitý pri dohadovaní úplatku, ale až a len pri odovzdávaní peňazí.

„Pri pohľade na tento príbeh si treba položiť otázku: Ak nepotrebovali sprostredkovateľa na vyjednávanie úplatku, prečo potrebovali sprostredkovateľa na uskutočnenie platby? A prečo by do svojej kriminálnej schémy zbytočne zaťahovali ďalšieho svedka?“ kladú otázku Výbohovi obhajcovia.

V čase, ktorý napokon polícia ustálila pre vyplácanie úplatku, bola sporná legislatíva už dva roky prijatá.

Úrad špeciálnej prokuratúry ale dlhodobo ubezpečuje, že nimi vedené trestné stíhania sú dôvodné a zákonné. Veria, že sa to preukáže aj na súde. Prvé pojednávanie Špecializovaného trestného súdu s Miroslavom Výbohom sa uskutoční už 31. mája v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Výboh #Richard Donoghue