Traja prokurátori pred súdom. Kto chystal ich likvidáciu?

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd troch elitných právnikov. Pojednávalo sa aj bez Kočnerovho advokáta Mareka Paru, ktorého Najvyšší súd včera vzal do väzby.

03.05.2022 09:16 , aktualizované: 17:10
maroš žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka prichádza ako svedok na pojednávanie vo veci prípravy vrážd prokurátorov na ŠTS v Pezinku 3. mája 2022.
debata (28)

Pojednávanie v kauze Kuciak je spojené s prípadom prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Práve táto trojica dnes vypovedala v pozícii poškodených.

Žilinka: Motiváciou mohli byť len Kočnerove kauzy

„V roku 2017 som vykonával funkciu zástupcu riaditeľa odboru ekonomickej kriminality a neskôr aj riaditeľom. Nikdy som si nevšimol nič mimoriadneho, čo by sa týkalo mojej osoby alebo mojej rodiny. Myslím tým, že by ma niekto sledoval. Ani súkromnom či profesijnom živote som sa nestretol ani len s vydieraním. O tom viac ma prekvapila informácia, že mala byť plánovaná moja likvidácia. Dozvedel som sa to v októbri 2018,“ začal svoju výpoveď Žilinka.

„Nikdy som si cestou do práce alebo z práce nevšimol žiadne podozrivé okolnosti. Ani som sa na to nesústredil,“ priblížil.

VIDEO: Generálny prokurátor Maroš Žilinka pred vypovedaním.
Video

Vysvetľoval tiež, že byt v Piešťanoch, kde mal prihlásený trvalý pobyt, bol jeho menom označený aj na zvončeku aj schránke. Už roky tam síce nebývali, pred domom ale občas ostávalo auto dcéry.

„Stala sa vtedy taká zvláštna vec. V auguste 2017 mi automechanik len povedal, že by chýbajú na kolese štyri z piatich šróbov. Okrem toho som, žiadne mimoriadne okolností nezaznamenal,“ povedal generálny prokurátor.

„Neviem či to prebehlo tak, ako je písané v obžalobe alebo inak. Snahy o svoju fyzickú likvidáciu som nezaznamenal. Keď som aké rozmýšľal, jediná motivácia prichádzajúca do úvahy ale bola moja práca,“ vyhlásil pred súdom.

„Inú možnosť, ako že by to bolo pre prácu takmer vylučujem. Boli to známe kauzy médiami nazývané Technopol Servis, kde išlo o podozrenie z krádeže akcií spoločnosti a Technopol Service 2, kde mal byť majetok vyvedený na tretiu osobu. Ešte bola kauza golfového areálu Báč Welten, Donovaly a potom neskôr aj Zmenky. Boli to v tom čase spoločenský veľmi citlivé kauzy, jednak pre výšku škody ale aj pre osobu podozrivého, kde bol pojítkom obžalovaný Kočner,“ priblížil Žilinka.

Ďalej vysvetlil, že v niektorých kauzách, ktoré dozoroval, musel vymeniť vyšetrovateľov. Tí boli totiž už v tom čase spájaní s Kočnerom. „Išlo o zabezpečenie objektívnosti a plynulosti vyšetrovanie, ktoré začalo viaznuť. Potom bol určený ďalší vyšetrovateľ, začalo sa už konať a došlo aj k vzneseniu obvinení,“ popísal Žilinka.

Súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic...
Poškodený prokurátor ÚŠP Peter Šufliarsky...
+6Marian Kočner počas pojednávanie v kauze vraždy...

Priblížil tiež, ako preskúmaval postup prokurátorky v kauze Donovaly, ktorá chcela zastaviť trestné stíhanie smerujúce voči Kočnerovi. „Ja som vo svojom stanovisku skonštatoval, že nesúhlasím s jej záverom a že sú splnené podmienky na trestné stíhanie konkrétnych osôb,“ povedal Žilinka.

„Vedeli ste, že vyšetrovatelia Jombík a Barochovský vyšetrovali a obvinili Gábora Grendela a Daniela Lipšica?“ pýtal sa Kočner. Žilinka mu na otázku odpovedal kladne. Ako ale reagoval na jeho druhú otázku, nevedel, že mali byť následne z prípadu odvolaní.

Na generálneho prokurátora nebolo veľa otázok a po necelej hodine bola Žilinkova svedecká výpoveď ukončená.

Obžalovaný Kočner tvrdí, že Ján Kuciak písal o kauze Donovaly na základe informácií, „ktoré mu niekto účelovo dal.“ Zo Žilinkovho výsluchu podľa Kočnera vyplýva, že ho zavraždený novinár svojim článkom o kauze neohrozoval.

Šufliarsky: Vražda nebola dokonaná len zhodou náhod

„Zoznámili sme sa v roku 2008 na oslave narodenín vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, kde sa zúčastnili aj vedúci prokurátori, krajskí prokurátori, právnici, vojaci. Asi 50 ľudí,“ popísal Šufliarsky ako sa s Kočnerom zoznámili.

„Prišiel, predstavil sa a hneď nám začal všetkým týkať. Prekvapilo ma, že má pán Kočner pozná, vie odkiaľ pochádzam a čo som robil,“ priblížil Šufliarsky.

Neskôr sa stretli vraj len náhodou na Generálnej prokuratúry. Mimo prokuratúry ešte asi dva krát. „Z mojej strany vždy náhodne. Nikdy sme nerozoberali nič pracovné,“ popisoval Šufliarsky.

VIDEO: Prokurátor Peter Šufliarsky po výpovedi.
Video

Zsuzsovú podľa vlastných vo nepozná a ani s ňou žiadnym spôsobom nekomunikoval. Rovnako tak s ďalší obžalovanými.

„Som presvedčený, údajná príprava mojej fyzickej likvidácie bola motivovaná mojou prácou. Nič iné ako výkon funkcie prokurátora to byť nemohlo,“ zdôraznil Šufliarsky.

Vysvetlil, že to tak vníma najmä kvôli mnohým rôznym hrozbám prameniacich v jeho minulosti – práci na rozkladaní násilného organizovaného zločinu. Napríklad aj od ľudí dávno odsúdeného mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka.

marek para Čítajte viac Advokát Marek Para bude stíhaný vo väzbe

„V septembri 2018 malo dôjsť k mojej likvidácii. Len zhoda náhod rozhodla, že sa tak nestalo. Hneď ako sme sa s rodinou vrátili z dovolenky došlo k prvým obmedzeniam osobnej slobody,“ zdôraznil.

Z trestných veci Kočnera priamo nedozoroval a dostal sa k nim len ako námestník generálneho prokurátora pri preskúmavaní zákonnosti alebo vydávaní pokynov na ďalšie konanie. Napríklad v súvislosti s Kočnerovou firmou Inkasný servis, kauzami Gatex, televízne zmenky, Technopol Services, či v súvislosti s vyhrážaním sa novinárom i s Kuciakom, ktorému sa mal už vtedy vyhrážať samotný Kočner.

Šufliarsky odmietol, že by ho niekto dosadzoval do funkcií, niekto ho riadil alebo mal na neho vplyv.

Lipšic: S Kočnerom sme mali právne spory

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pred senátom vyhlásil, že mali s obžalovaným Kočnerom právne spory. Okrem iného sa mali tieto spory týkať podozrenia z prania špinavých peňazí Privatbankou či angažovania sa Kočnerom vo vykupovaní pôdy. „Mal tlačovú konferenciu, povedal, že komukoľvek, kto prinesie kompromitujúce materiály na Lipšica, dostane 100 000 eur,“ vyhlásil špeciálny prokurátor. Odmietol, že by v minulosti viedol komunikáciu s obžalovanou Zsuzsovou.

Tvrdí, že na jednom zo stretnutí sa mu mal Kočner vyhrážať. Malo to byť po zverejnení informácií o údajnom praní špinavých peňazí v Privatbanke vtedajším ministrom vnútra Lipšicom. Marian Kočner v tejto súvislosti upozornil na porušenie daňového a bankového tajomstva. „Povedal som mu, že to nenechám tak, podal som trestné oznámenie a trval som na tom, aby to bolo vyšetrené,“ reagoval obžalovaný.

VIDEO: Lipšic o Smeráckom proteste, slobode slova a použiteľnosti nezákonného odpočúvania.
Video

Lipšic ďalej uviedol, že so súčasným generálnym prokurátorom SR Marošom Žilinkom, ktorý figuruje v kauze tiež v pozícii poškodeného, sa dlhodobo pozná. Bol s ním v kontakte napríklad v súvislosti s kauzou Technopol, ktorú Žilinka dozoroval. Kolegami boli na rezorte vnútra.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová krátko po Lipšicovom výsluchu prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať by malo 24. mája.

Pojednávanie takmer odročili

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus priblížil, aký význam môže mať výsluch všetkých troch prokurátorov. „Viac-menej ide o motiváciu, ktorú mohli mať obžalovaní na vykonanie skutku, ak sa ho dopustili,“ uviedol.

Pred začiatkom súdu hrozilo, že pojednávanie bude odročené pre väzobné stíhanie Paru. „Pretože som mala informáciu, že sa koná o väzobnom stíhaní jediného obhajcu obžalovaného Kočnera, požiadala som Špecializovaný trestný súd o podanie informácie o rozhodnutí súdu. Poverila som vyššieho súdneho úradníka, aby vygeneroval náhradného obhajcu, ktorým bol na štvrtý pokus vybratý Vladimír Menich,“ vysvetlila predsedníčka senátu.

Na súd sa v utorok dostavili odsúdení Marián Kočner a Tomáš Szabó, ako aj ich spoluobžalovaní Dušan Kracina a Darko Dragič, ktorí sú vo väzbe. Ospravedlnila sa Alena Zsuzsová.

VIDEO: Kauza Kuciak je opäť na súde.

Video

Pojednávanie sa naposledy konalo ešte 14. apríla, kedy si do čela senátu sadla namiesto Pamely Záleskej Ružena Sabová. Čítali sa viaceré listinné dôkazy. Súd tiež rozhodol o vylúčení matky zavraždenej Zlatici Kušnírovej ako poškodenej.

Na pojednávaní tiež odznelo priznanie jedného z obžalovaných Tomáša Szabóa. Ten už je právoplatné odsúdený v prípade vraždy novinára a priznanie najnovšie urobil aj v prípade prípravy vrážd dnes už trojice prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič. Objednávka vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Maroš Žilinka #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Ján Kuciak a Martina Kušnírová