Poslanci budú o vydaní Fica spravodlivosti hlasovať v stredu

Diskusia k žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním poslanca Roberta Fica (Smer) do väzby sa v utorok večer skončila. Prihlásení rečníci z radov opozície sa po dohode naprieč spektrom pred 19.00 h z diskusie odhlásili. Vyjadril sa už len Alojz Baránik a ústne sa prihlásil len Ján Benčík (obaja SaS). Hlasovať má plénum o žiadosti v stredu o 17.00 h.

03.05.2022 09:43 , aktualizované: 19:37
NR SR parlament Foto: ,
Poloprázdne plénum počas 65. schôdze NR SR v Bratislave v 29. apríla 2022 počas diskusie k žiadosti prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie Roberta Fica do väzby.
debata (31)

Po rokovaní poslaneckého grémia o tom informoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Diskusia sa začala ešte minulý týždeň, vystúpilo v nej viacero rečníkov najmä z opozičných radov. Smer nevidí dôvod na väzobné stíhanie svojho lídra. Opozícia naďalej hovorí o zneužívaní trestného práva v politickom boji. Predstavitelia koalície zopakovali, že rozhodnúť má súd a nie plénum NR SR, hovoria o vydaní Fica do rúk spravodlivosti.

Poslanci Národnej rady by potom od stredy rána mali pokračovať v programe 65. schôdze.

Poslanci tiež odsúhlasili presunutie viacerých bodov programu na ďalšiu riadnu schôdzu NR SR so začiatkom v júni. Medzi nimi napríklad výročnú správu o činnosti Národnej banky Slovenska a ďalšie správy.

Pellegrini: Rokujeme o tom, či vydáme človeka spráchnivenému systému spravodlivosti

Opozičná strana Hlas nepodporí vydanie Fica na väzobné stíhanie. Neurobila by tak ani v prípade koaličného poslanca. V parlamentnej rozprave to povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini s tým, že ide o proces, ktorý je viac politický, ako snahou o získanie pravdy.

„Žiaľ, Slovensko štandardným demokratickým a právnym štátom nie je,“ povedal šéf Hlasu-SD. Podľa neho sa žiadny občan nemôže na sto percent cítiť bezpečne. Poukazoval na nahrávky vyšetrovateľov že „treba robiť“ Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Petra Pellegriniho. „Ešte budeme svedkami stokrát zmenených výpovedí kajúcnikov a netušíme, aké benefity za to dostávajú,“ hovoril Pellegrini. Upozornil, že je pätnásť alebo šestnásť vyjadrení Ústavného súdu SR, že sa porušili ľudské práva ľudí, ktorí boli vo väzbe. Kritizoval niekdajšie vyjadrenie Igora Matoviča (OĽaNO), že opozícia má ticho šúchať nohami a čakať, kedy príde po ňu Národná kriminálna agentúra.

Pellegrini uviedol, že poslanci nerokujú, či bude niekto trestne stíhaný, ale „či jedného z nás vydáme Špecializovanému trestnému súdu“, aby bol väzobne stíhaný a teda, či „vydáme človeka tomuto spráchnivenému systému spravodlivosti“. Podľa obvinenia, ktorému čelí šéf Smeru, by politické hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) bolo, ako uviedol Pellegirni, „trikrát organizovanou zločineckou skupinou od nástupu k moci“. „Ak si páni myslia, že ich to obíde, aby neboli prekvapení,“ poznamenal Pellegrini.

Šéf Hlasu-SD si myslí, že vládnej koalícii ide „o skalp“ a mať fotku politického oponenta v putách. Pellegrini uviedol, že jediné úspechy Matoviča sú len ľudia v kolúznej väzbe okrem kajúcnikov. Ďalším dôvodom, prečo sa o Robertovi Ficovi rokuje v parlamente, je podľa Pellegriniho prekryť neschopnosť vlády riadiť krajinu a prijímať protiinflačné opatrenia. „Nič nemáme v parlamente, čo sa týka ochrany ľudí pred zdražovaním.,“ vyhlásil a dodal, že hrozí „obrovská bieda“ a táto vláda „sa odbavuje“ na tom, že chce zobrať poslanca do väzby.

Eduard Heger Čítajte aj Heger: Poslanci sa pri Ficovi majú pričiniť o priechod spravodlivosti

Exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) súhlasí s Pellegrinim, že koalícia sa stíhaniami snaží prekryť svoju neschopnosť riešiť problémy ľudí. Rovnako hovorí o cieli zlikvidovať politickú opozíciu.

Miroslav Žiak (SaS) odmieta, že by si súčasná koalícia vymýšľala „chlieb a hry“ a že teraz dáva ľuďom hry. Pellegrini mal podľa neho aktuálne jedinečnú šancu vymaniť sa spod Smeru-SD, no jeho postoj k vydaniu Fica dokazuje, že sú „hlas Smeru-SD“. Pellegrini sa podľa Žiaka obáva, že ak sa Fico dostane do väzby, začne „spievať“.

Fico doplnil, že koalícia okrem iného zatvára advokátov, obhajcov 24 hodín pred dôležitými hlavnými pojednávaniami. „Beriete v najcitlivejších kauzách ľuďom možnosť kvalitnej právnej obhajoby,“ podotkol s tým, že za taký krátky čas len ťažko nájsť obhajcu, ktorý si dokáže naštudovať celý spis.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NR SR #Akcia Súmrak