Prezidentka sa rozlúčila s generálmajorom Ozbrojených síl Kovácsom, ktorý odchádza do výslužby

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v utorok rozlúčila s generálmajorom Ozbrojených síl (OS) SR Štefanom Kovácsom, ktorý po 37 rokoch odchádza do výslužby. Kariéru ukončil ako zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR.

03.05.2022 16:55
zuzana čaputová Štefan Kovács Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozlúčila s generálmajorom Štefanom Kovácsom pred jeho odchodom do výslužby, ktorý svoju kariéru zavŕšil vo funkcii zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.
debata (34)

„Vysokými odbornými kvalitami a ľudským prístupom, o ktorých sa dozvedám od vašich kolegov, ako aj s hlbokou oddanosťou ozbrojeným silám, ste odviedli skvelú službu pre Slovensko a pre bezpečnosť našich občanov,“ vyhlásila Čaputová.

Odchod skúseného a pracovitého profesionála z ozbrojených síl prezidentku podľa jej slov neteší. Verí však, že jeho bohatá a úspešná dráha profesionálneho vojaka bude inšpirovať ďalších.

Ako pripomenula v príhovore, Kovács pôsobil v riadiacich i odborných funkciách doma aj v zahraničí. „Velili ste naším kontingentom vo svete, reprezentovali ste Slovensko v najvyššom spojeneckom veliteľstve NATO aj ako vojenský pridelenec v Prahe,“ uviedla prezidentka. Vyzdvihla, že Kovács sa zo zahraničia vždy vrátil domov, aby svoje skúsenosti mohol odovzdať mladším kolegom na Generálnom štábe OS SR.

Prezidentka upozornila tiež na mnohé náročné úlohy, za ktoré Kovács zodpovedal, napríklad operáciu Spoločná zodpovednosť alebo evakuáciu občanov SR z Afganistanu. „Vynikajúce výsledky Vás predurčili až do pozície zástupcu náčelníka generálneho štábu. Množstvo skúseností spolu s kariérnym vzdelaním z Vás sformovali výborného dôstojníka,“ zhodnotila prezidentka.

Kovácsa nahradil na pozícii zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR Peter Babiar.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Ozbrojené sily SR #Zuzana Čaputová