Razia na bratislavskom súde. Čo je v utajovanej prílohe spisu o kajúcnikoch?

Minulý týždeň policajti na Okresnom súde Bratislava III hľadali spis a najmä jeho utajovanú prílohu. Ide o prípad obvinenia dvoch známych spolupracujúcich svedkov - Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu. Tí sú obvinení z krivej výpovede v kauze týkajúcej sa korupcie Vladimíra Pčolinského.

03.05.2022 21:53
debata (75)

Z dokumentov, ktoré má redakcia Pravda k dispozícii, vyplýva, že 25. apríla prišli príslušníci Národnej kriminálnej agentúry, odbor Východ, na súd a žiadali od sudkyne Ivety Halvoňovej vydanie spisu. Išlo o spis, ktorý na súd pôvodne predložil prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava.

Bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Makóa a bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu zadržala polícia 2. apríla. Sudkyňa, ktorá nevyhovela žiadosti prokurátora a oboch mužov prepustila na slobodu, polícii minulý týždeň spis a ani utajovanú prílohu nevydala.

Policajti sa však vrátili ešte raz, prišli po pracovnej dobe a chceli hovoriť so službukonajúcim sudcom. Ten im ani po šiestej večer spis nevydal.

Predseda súdu Roman Fitt v liste, ktorý adresoval predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi, doslova píše: „Posltup policajtov, ktorí žiadali vydať vyšetrovací spis (a dokonca aj jeho utajovanú prílohu), ktorý bol iba súdu zapožičaný prokurátorom k rozhodnutiu o jeho návrhu na vzatie obvineného do väzby a mal byť následne prokuratúre vrátený, bol preto zjavne v rozpore so zákonom a policajti si toho museli byť vedomí“.

Podľa Fittovho listu na druhý deň, teda 26. apríla, prišiel na súd približne o 8.45. Policajti ho tam čakakli už dve hodiny, teda od 6.45. Ako ďalej píše predseda súdu, policajti sa usadili pred dverami jeho kancleáie a pred miestnosťou s trezorom. Z tej dokonca nepustili ani súdnu tajomníčku. Približne o 9.05 policajti predsedovi súdu predložili príkaz na prehliadku iných priestorov a pozemkov. Ako podotýka, bol vymedzený tak, že sa má prehľadať „priestor Okresného súdu Bratislava III“.

Fitt im odmietol vydať spis a utajovanú prílohu. Pred policajtmi telefonoval s krajským prokurátorom. Ten pripomenul, že vec už bola pridelená do dozoru košickej krajskej prokuratúry.

Keď sudkyňa okresného súdu 5. apríla nezobrala ani Makóa, ani Beňu do väzby, hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak povedal, že podľa nej neboli naplnené materiálne podmienky väzby a najmä dôvodnosť obvinenia. Do väzby ich nevzal ani krajský súd.

Ešte v ten deň, teda 12. apríla, prvý námestník generálneho prokurátora rozhodol, že „v záujme garancie objektívnosti konania ďalší výkon dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nebude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, ale prokurátor Krajskej prokuratúry v Košiciach“.

Fitt preto kontaktoval košickú krajskú prokuratúru a prokurátor Gabriel Husár nedal súhlas na vydanie spisu iným orgánom.

„Napriek týmto udalostiam ma príslušníci NAKA – východ oboznámili s tým, že im ide hlavne o vydanie utajovanej prílohy predmetného vyšetrovacieho spisu,“ pokračuje Fitt v liste, ktorý je žiadosťou o zaujatie stanoviska Súdnej rady k tejto situácii.

Tvrdí, že sa mu policajti vyhrážali, že začnú prehľadávať všetky priestory súdu, a keď bude treba, „zavolajú zámočníka a vylomia trezor s tým, že ešte uvidia, čo všetko sa tam nájde“.

Ako ďalej píše predseda súdu, bezpečnostná pracovníčka policajtom vysvetlila, že utajovanú prílohu už odovzdala Krajskej prokuratúre Bratislava, keď tá ju predložila na súd. Zaujímavé je, že sa to stalo v ten deň, len o 8.10 hodine.

Nakoniec predseda súdu vydal policajtom aspoň spis. Išlo o tri zväzky, ktoré boli zapečatené. Sudcovi Fittovi sa nepozdáva, že príkaz na prehliadku bol koncipovaný veľmi široko – týkal sa celej budovy súdu. No najmä, na príkaze nebol podpis prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Matúša Harkabusa, ten mal súhlas udeliť telefonicky v pondelok 25. apríla o 13.41 hodine.

Súčasťou listu je aj príkaz na prehliadku iných priestorov a pozemkov. Ide konkrétne o priestory Okresného súdu Bratislava III. Podľa neho NAKA – Východ vedie trestné konanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny už od 8. marca tohto roka.

Makó 8. apríla podal na Úrade špeciálnej prokuratúry trestné oznámenie „súvisiace s diskreditáciou jeho osoby v súvislosti s trestnými konaniami, v ktorých vypovedá ako svedok“. Podľa Makóa je cieľom zastrašiť ho, zabrániť mu vypovedať ako svedkovi či vytvárať nepravdivé listinné dôkazy.

Podľa príkazu na prehliadku vyšetrovateľ vedel, že spis bude 26. apríla vrátený na bratislavskú krajskú prokuratúru a potom poputuje do Košíc. A práve to bolo dôvodom príkazu na prehliadku – policajti vedeli, že spis a utajovaná príloha sú v priestoroch súdu. Len sudkyňa im ho odmietla vydať. Súčasťou príkazu je aj veta, že súhlas vydal prokurátor Harkabus telefonicky.

V úradnom zázname, ktorý spísala sudkyňa Halvoňová, sa hodnotí správanie policajtov ako „dosť agresívne“. „Musím podotknúť, že za 32 rokov svojej súdnej praxe som sa s podobným správaním polície ešte nestrela,“ dodáva.

Podľa ďalšieho úradného záznamu naozaj odovzdala utajovanú prílohu pracovníčke bratislavskej krajskej prokuratúry. V trezorovej miestnosti, ktorú strážili policajti, bol totiž len spis. Ako dodáva sudkyňa, bezpečnostná pracovníčka okresného súdu prílohu stihla vybrať ešte pred príchodom príslušníkov NAKA.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #NAKA #Ľudovít Makó #Boris Beňa