Slovensko má vakcín dosť. Tie detské dostane Belize

Napriek ročnej očkovacej kampani proti covidu patrí Slovensko medzi najslabšie zaočkované krajiny Európskej únie.

04.05.2022 11:21
debata (5)

Aj tak má na rok 2022 zakontra­hovaných viac ako sedem miliónov očkovacích dávok a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) z tohto balíka daruje 124-tisíc dávok vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech štátu Belize v Karibiku.

„Na žiadosť Európskej komisie Slovenská republika ponúkla svoje objednané dávky pediatrickej vakcíny pre Belize, ktoré čelí momentálnemu nedostatku pediatrických vakcín,“ spresnil rezort zdravotníctva. Na Slovensku je momentálne zaočkovaných 114-tisíc ľudí do 18 rokov.

Darovanie odsúhlasila vláda na stredajšom rokovaní pričom v tomto prípade ide o darovanie vakcín alokovaných pre Slovensko, ktoré však podľa ministerstva k nám neboli dovezené.

Za posledný mesiac bolo podaných len 20-tisíc dávok vakcín a ministerstvo zdravotníctva nepredpokladá, že záujem o očkovanie by mal rásť skôr ako na jeseň. Zatiaľ sa však niektoré z vakcín postupne dostávajú k dátumu spotreby. Situáciu ohľadom očkovacích látok skomplikoval variant omikron, ktorý sa objavil v Južnej Afrike na konci novembra a spôsobil zníženie ich účinnosti, a tie, čo Slovensko na sklade má, postupne nahrádzajú nové typy.

Záujem o očkovanie proti covidu na Slovensku nie je. Aktuálne je zaočkovaných aspoň jednou dávkou 45 percent obyvateľstva, čo predstavuje 2,8 milióna ľudí. Plne zaočkovaných je 42 percent populácie. „Výrazne zaostávame v zaočkovanosti najrizikovejších skupín. Slovenská republika stále disponuje vysokým zostatkom naskladnených vakcín na území a záujem o mieru vakcinácie klesá,“ priznáva ministerstvo zdravotníctva.

Koľko vakcín príde na Slovensko v roku 2022?

  • Pfizer/BioNTech: 5,6 milióna dávok
  • Moderna: 1 milión dávok
  • Novavax: 0,604 milióna dávok
  • Sanofi: 0,108 milióna
  • Spolu: 7,312 milióna dávok
  • Populácia Slovenska: 5,46 milióna ľudí
ZDROJ: MZ SR, ŠÚ SR

Očkovanie na Slovensku

  • Slovensko spustilo očkovanie proti covidu 26. decembra 2020.
  • Vakcína je dostupná pre všetkých od päť rokov.
  • Aktuálne sa očkuje vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a Novavax.
  • Očkovanie neregistrovanou vakcínou Sputnik V bolo ukončené v auguste 2021 a očkovanie látkou od firmy AstraZeneca sa skončilo v októbri 2021.
ZDROJ: MZ SR

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #Belize #koronavírus