Dni Hatrákovej a Tabák v klube OĽANO sú spočítané

Poslankyne Katarínu Hatrákovú a Romanu Tabák vylúčili z klubu OĽANO. Pre TASR to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Rozhodnutie podľa jeho slov padlo po zasadnutí klubu.

04.05.2022 18:35 , aktualizované: 21:10
Matovič Foto: ,
Igor Matovič a klub OĽANO na tlačovej konferencii po rozhodnutí poslancov nevydať Roberta Fica na stíhanie.
debata (146)

„Dnes sa poslankyne Katarína Hatráková a Romana Tabák, dve poslankyne z 50 poslancov OĽANO, svojím hlasovaním spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali, a tým, že zabránili výkonu spravodlivosti, zradili drvivú väčšinu voličov OĽANO,“ povedal Šipoš po tom, ako plénum Národnej rady neodsúhlasilo žiadosť prokuratúry o súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer) do väzby. Hatráková sa pri hlasovaní zdržala, Tabák nehlasovala.

Video

„Nechceme mať nič spoločné s takýmito dvomi poslankyňami, ktoré v kritickej situácii si povedia, že budú chrániť mafiu. Fico patrí pred spravodlivý súd," dodal Matovič, podľa ktorého politici nemajú právo uzurpovať si moc a stáť nad súdom. Hlasovanie poslankýň predseda hnutia OĽANO Matovič nevníma ako zámienku pre rozpad koalície tak, ako to vo svojom stanovisku spomínala koaličná strana Sloboda a Solidarita. „Do poslaneckého hnutia sa možno dostali ľudia, ktorí doňho nepatrili," uzavrel Matovič.

Za rozhodnutím si stojí

Hatráková vnímala hlasovanie zo širšieho politologického pohľadu. „Nehovorím, že Fico je nadčlovek, ale že ako poslanci požívame istú mieru ochrany,“ povedala novinárom po hlasovaní. Medzi dôvody jej rozhodnutia patril i obsah obvinenia.

Hatráková po svojom vylúčení z klubu OĽANO uviedla, že sa už necíti ako koaličná poslankyňa, ktorá je viazaná koaličnými dohodami. „Ľudsky ma to zaskočilo. Po celý čas mi totiž zdôrazňovali, že v klube OĽaNO platí pluralita názorov," uviedla Hatráková.

Video

„Ja ešte o ničom neviem a svedomie je najviac," reagovala pre agentúru SITA Romana Tabak v reakcii na informácie o svojom vylúčení z klubu.

Za svojím rozhodnutím pri hlasovaní si Tabák stojí. Odmieta sa podieľať na politickej pomste. Dúfa však, že Fico bude odsúdený a stratí poslanecký mandát. Dodala, že určite dostane ponuku z nejakého iného poslaneckého klubu, no nekonkretizovala to. Neuviedla ani to, či by doň vstúpila.

Robert Fico Čítajte viac Sulík k Ficovi: Najväčšia prehra Matoviča. Šéf OĽaNO naznačil korupciu

Poslanci parlamentu dnes nevyhoveli žiadosti Generálnej prokuratúry a nevydali súhlas s väzobným stíhaním Fica. Za súhlas s väzbou hlasovalo 74 zo 150 prítomných členov zákonodarného orgánu. Na väzobné stíhanie bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Romana Tabák #Katarína Hatráková