Na oddlžovanie nemocníc by sa mohlo využiť okolo 300 miliónov eur

Z balíka peňazí na oddlžovanie nemocníc by sa mohlo vyčerpať okolo 300 miliónov eur. Vo štvrtok o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Vyjadril sa aj k výstavbe nemocníc z plánu obnovy.

05.05.2022 14:58
Vladimír Lengvarský Foto: ,
debata

„Proces oddlžovania nemocníc je vo finálnej fáze, v priebehu dvoch – troch týždňov dôjde k jeho ukončeniu. Dôjde potom k zaplateniu jednotlivým veriteľom,“ povedal Lengvarský. Celková suma má podľa jeho slov závisieť od toho, na aké skontá a zľavy pristúpia veritelia.

Nemocnice sa mohli uchádzať o oddlženie v hodnote 575 miliónov eur. Rezort zdravotníctva v marci podpísal mandátne zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami, ktoré prejavili záujem zúčastniť sa na oddlžení.

Zvolanie koaličnej rady pre výstavbu nemocníc

Ako ďalej informoval minister Lengvarský, požiada o zvolanie koaličnej rady v súvislosti s výstavbou nemocníc z plánu obnovy. Konkrétne projekty zatiaľ nepredstavil. „Požiadam o zvolanie koaličnej rady, kde predstavím návrh riešenia, ktorý by jednak plnil programové vyhlásenie vlády a v druhom rade, aby sme peniaze z plánu obnovy a odolnosti mohli efektívnym spôsobom využiť,“ uviedol.

Riešenia, ktoré Lengvarský plánuje predložiť, sa podľa neho dajú zrealizovať do konca roka 2026, s čím počíta plán obnovy. Avizuje výstavbu štyroch až piatich nemocníc. „Rátame s tým, že niektoré nemocnice budú v štádiu hrubej stavby a niektoré budú ukončené úplne,“ priblížil s tým, že otázka výstavby sa vyrieši veľmi skoro.

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii. Kľúčovou súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR je už schválená reforma siete nemocníc. Reformy sa dotknú aj ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti, ako aj starostlivosti o duševné zdravie.

debata chyba
Viac na túto tému: #oddlžovanie nemocníc #Vladimír Lengvarský