Kresák v Ide o pravdu: Hlasovanie o Ficovi je zlá správa. Poslanci ním povedali, že návrh je politicky motivovaný

Ústavný súd za ostatné mesiace zrušil väzobné stíhanie v 16-tich prípadoch. „Nie je to dobrý signál, a naznačuje nadužívanie väzby,“ povedal v Ide o pravdu Peter Kresák, docent ústavného práva.

05.05.2022 20:00
debata (40)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Petra Kresáka v relácii Ide o pravdu.

Video

Rokovanie o návrhu prokurátora, aby parlament súhlasil s vydaním poslanca Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie, skončilo jeho odmietnutím.

„Ak niekto tvrdí, že Fico sa vyhol súdu, tak je to zavádzanie,“ povedal v relácii Ide o pravdu docent ústavného práva Peter Kresák.

Zdôraznil, že proces s predsedom Smeru pokračuje ďalej, len s tým rozdielom, že vyšetrovaný bude na slobode a nie vo väzbe. „Ak budú dostatočné dôkazy, bude podaná obžaloba, a o nej bude rozhodovať súd,“ dodal.

Neskrýval sklamanie nad vystúpeniami poslancov: „Viacerí sa snažili robiť právo, a nie politiku.“

Podľa neho je úlohou parlamentu v takýchto prípadoch zistiť, či nedochádza k zneužitiu prostriedkov trestného práva, a či nejde o cielený politický zásah do zákonodarnej moci.

„Z tohto pohľadu je hlasovanie o Ficovi zlá správa,“ konštatoval Kresák s tým, že poslanci ním vyjadrili domnienku, že návrh prokurátora a obvinenie šéfa Smeru sú politicky motivované.

Na otázku, či malo zmysel žiadať väzobné stíhanie poslanca Fica aj po rokoch od spáchania skutkov, z ktorých je obvinený, ústavný právnik reagoval s počudovaním. „Vyvoláva to otázky. Neviem ako by sa teraz dali ovplyvňovať svedkovia, ktorí už boli vypočutí, a navyše ide o skutky z minulosti,“ argumentoval.

V relácii zaznela téma nadužívania väzobného stíhania. Takto vníma Kresák viaceré rozhodnutia o vzatí do väzby za posledné mesiace. Negatívny trend potvrdzuje16 rozhodnutí ústavného súdu o zrušení väzby obvineným, a o porušení ich ústavných práv. „Nie je to dobrý signál, a naznačuje nadužívanie väzby,“ dodal.

Prečo tomu tak je, a kto robí chybu? Prokuratúra alebo súdy? Alebo aj vyšetrovacie orgány? Expert menoval niekoľko faktorov, ktoré to môžu ovplyvňovať: „Je to mediálny tlak, nesprávna interpretácia práva, a nevylučujem ani politickú motiváciu.“

Vníma, že inštitút väzobného stíhania sa niekedy v justičnom prostredí zľahčuje, a pritom ide o zásadné obmedzenie práv a slobôd jednotlivca. „Nehovoriac už o podmienkach väzby, ktoré sú náročnejšie ako pri výkone trestu,“ uviedol Kresák.

To podľa neho potláča princíp prezumpcie neviny, a preto je nevyhnutné upraviť výkon väzby aspoň na úroveň podmienok vo väzení. Upozornil na viaceré rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v prospech sťažovateľov zo Slovenska, ktorí namietali väzobné stíhanie.

Bolo hlasovanie o Ficovi politickou prehrou Igora Matoviča (OĽaNO)? Kedy by mal byť poslanec parlamentu vydaný na väzobné stíhanie? Bude väzba spochybnená a zrušená aj v prípade exministra Roberta Kaliňáka? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s expertom na ústavné právo Petrom Kresákom, bývalým poslancom a podpredsedom strany Dobrá voľba.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kresák #Ide o pravdu