Čaputová: Smer sa pokúsi získať post prezidenta, v Nitre Fico a spol. prerazili dno

Prezident je podľa súčasnej hlavy štátu Zuzany Čaputovej pri udeľovaní milosti viazaný iba svojim svedomím. Z tohto dôvodu nevedela v televízii Joj v diskusnej relácii Na hrane vylúčiť, že ak by uspel v prezidentských voľbách nominant strany Smer, že by túto právomoc neuplatnil aj voči ľuďom, ktorí sú teraz stíhaní a môžu byť odsúdení.

05.05.2022 22:48 , aktualizované: 23:20
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia slovenských expertov vracajúcich sa z Ukrajiny 5. mája 2022 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
debata (396)

Táto strana má totiž podľa Čaputovej záujem v budúcich prezidentských voľbách získať túto funkciu aj práve preto, lebo prezident môže udeľovať milosť.

VIDEO: Poslanci Smeru bránili v Nitre Fica

Video

V súvislosti s víkendovým mítingom Smeru, reagovala, že strana trojnasobného premiéra prerazila dno. „Rozumiem tomu, že politik musí zniesť kritiku, ale toto s kritikou nesúvisí. Navyše, sa tieto vulgarizmy spájali s prívlastkom ‚americká‘ a najhoršie na tom je, že tento prívlastok, ktorý sa mi strana Smer snaží prilepiť dva roky, tak vedia že klamú,“ povedala s tým, že odmieta ich naratívy o vlastizrade a že by slúžila inej moci.

Čaputová v relácii tiež podotkla, že pravidelne chodieva na výsluchy pre vyhrážky zabitím, ktoré dostáva. Podľa nej nie je totiž od slovných útokov ďaleko k fyzickému útoku. Prezidentka sa sama v týchto veciach neobrátila na políciu, vie však, že sa prípadom začala zaoberať z úradnej moci.

Marian Repa aktual Čítajte viac Vulgarizácia politiky alebo čo je to za svoloč?

Na otázku či by znova kandidovala, uviedla, že sa určite vyjadrí skôr ako jej predchodca Anderej Kiska, ale zatiaľ o tejto možnosti neuvažuje. Zároveň však konštatovala, že po konci svojho prezidentského mandátu neplánuje viesť stranu.

Spokojná je tesná nadpolovica Slovákov

S prezidentkou je spokojných 55,3 percenta respondentov a nespokojných 41,4 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúra AKO pre televíziu Joj, ktorý zverejnili v diskusnej relácii Na hrane. Prieskum uskutočnili od 5. do 11. apríla na vzorke tisíc respondentov. Ľuďom položili otázku: „Uplynuli tri roky od zvolenia prezidentky Zuzany Čaputovej. Ako ste spokojný alebo nespokojný s jej prácou?“.

Najviac sú s ňou spokojní sympatizanti strany Progresívne Slovensko, hnutia OĽANO a strany SaS. Viac spokojní ako nespokojní sú s ňou aj sympatizanti KDH a aj hnutia Sme rodina. Najmenej jej dôverujú tí, ktorí sa hlásia k strane Hlas, ĽSNS, SNS a Smer. Vôbec jej nedôverujú ľudia, ktorí by volili stranu Republika.

Nitra, Smer-SD Čítajte viac PODCAST: Diktátori s hlbokým komplexom menejcennosti. Smerácke mítingy pripomínajú nástup Hitlera, hodnotia odborníci

V prieskume vyššiu spokojnosť uviedli častejšie ženy, najmladší respondenti do 33 rokov, obyvatelia Bratislavského, Trnavského a Banskobystrického kraja. Zároveň v ňom platilo, že so stúpajúcim vzdelaním rástla aj spokojnosť s prezidentkou. Vyššiu nespokojnosť naopak uvádzali nadpriemerne často muži, ľudia vo veku 34 – 65 rokov a ľudia s nízkym vzdelaním. Z regionálneho hľadiska išlo najmä o obyvateľov Trenčianskeho, Prešovského a Nitrianskeho kraja.

396 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #dôveryhodnosť #Zuzana Čaputová