Prvá dáma USA sa počas svojej návštevy Slovenska stretne aj s Čaputovou

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová sa v rámci svojej návštevy Slovenska stretne aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, uviedla vo vyhlásení zverejnenom v noci na piatok kancelária prvej dámy USA.

06.05.2022 07:21
Jill Biden/ Joe Biden / Foto: ,
Jill Bidenová a jej manžel, americký prezident Joe Biden
debata (34)

Bidenová odcestuje na návštevu Rumunska a následne Slovenska v priebehu štvrtka miestneho času (piatok SELČ). Presný dátum a čas avizovaného stretnutia s Čaputovou však nie je známy.

V sobotu večer plánuje prvá dáma pricestovať do Bratislavy, kde sa stretne s pracovníkmi tamojšieho amerického veľvyslanectva. Z Bratislavy by mala odcestovať v nedeľu smerom do Košíc a obce Vyšné Nemecké. V Košiciach sa prvá dáma zúčastní udalostí zorganizovaných pri príležitosti Dňa matiek (8. mája) a navštívi aj centrum pre utečencov z Ukrajiny a dve školy. Prvá dáma sa tiež stretne s rodinami, ktoré prichýlili utečencov, približuje vyhlásenie.

Bidenová sa následne 9. mája plánuje stretnúť s členmi slovenskej vlády pred tým, ako sa vráti do Spojených štátov.

Prvá dáma sa ešte predtým počas svojej päťdňovej cesty zastaví v Rumunsku. V piatok tam absolvuje schôdzku s americkými vojakmi na základni Mihail Kogalniceau. V sobotu bude v Bukurešti hovoriť s tamojšou prvou dámou Carmen Iohannisovou, vládnymi predstaviteľmi, diplomatmi USA i humanitárnymi pracovníkmi a učiteľmi, ktorí pomáhajú vzdelávať ukrajinské deti.
Pôjde o druhú zahraničnú cestu Jill Bidenovej bez svojho manžela – po návšteve olympiády v Tokiu – a ďalší prejav solidárnosti americkej prvej dámy s Ukrajinou, píše AP. Prezident Joe Biden sa stretol s ukrajinskými utečencami v marci počas návštevy Poľska.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #Jill Biden