Za vysoké ceny palív môže Matovič, v konaní proti Slovnaftu stopol Sulíka

Od neúspešného hlasovania o vydaní Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie sa Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) predháňajú v tom, kto a čo na toho druhého vyzradí.

06.05.2022 18:12 , aktualizované: 07.05.2022 08:49
sulík, matovič Foto:
Ministri Richard Sulík a Igor Matovič počas rokovania vlády.
debata (72)

Namiesto toho, aby koalícia riešila či už vlnu zdražovania, alebo dôsledky vojny, alebo skutočnosť, že sa blíži k bodu, keď ledva-ledva siaha na prostú väčšinu v parlamente, lídri sa medzi sebou hašteria. Hneď po hlasovaní Matovič prezradil, že sulíkovci hrozia odchodom z koalície, ak sa prijme avizovaná pomoc občanom a protiinflačné opatrenia v navrhovanej podobe. Sulík síce krúti hlavou, že to tak nie je, ale vracia úder.

Minister hospodárstva Sulík totiž vysvetľuje, že za nadmerné zisky Slovnaftu a teda aj vysoké ceny nafty na Slovensku môže práve minister financií Matovič.

Bez udania dôvodu

Pripomína, že koncom minulého roka predložil na rokovanie vlády nomináciu nového predsedu Protimonopolného úradu. Tvrdí, že na kandidátovi Matúšovi Medvecovi sa koalícia dohodla. Bolo aj výberové konanie, aj verejné vypočutie. „Avšak Igor Matovič v januári jeho menovanie zastavil a dodnes neuviedol žiaden dôvod,“ ohradzuje sa SaS.

slovnaft-refinery-1 Čítajte viac Rekordné zisky. Matka Slovnaftu za 3 mesiace zarobila 788 miliónov eur

Liberáli tvrdia, že teraz, keď sa všetci pozastavujú nad vysokými ziskami rafinérie Slovnaft, by bol práve šéf Protimonopolného úradu tým človekom, ktorý by dokázal zakročiť. V súčasnosti na tejto stoličke sedí nominant strany Most-Híd.

„Je naivné si myslieť, že Slovnaft si sám a dobrovoľne zníži zisky. Na toto slúži Protimonopolný úrad. Koaličných partnerov som presne pred mesiacom, 6. apríla, písomne informoval, že by sme úplne zadarmo dokázali docieliť výrazné zníženie ceny nafty (v súčasnosti 1,6 eur/liter), na úkor zisku rafinérie Slovnaft, možno až na úroveň ceny v Maďarsku,“ tvrdí Sulík.

SaS má zrejme v tomto smere staré informácie, lebo liter nafty na čerpacích staniciach stojí už 1,809 eura.

Podľa oficiálne stanoviska SaS Sulík koaličných partnerov upozornil aj na neprimerané zisky Slovnaftu a navrhol riešenie.

„Minister hospodárstva zásadne odmieta, že by Oszkárovi Világimu alebo komukoľvek inému chránil zisky. Naopak, v konaní proti nadmerným ziskom Slovaftu ho zastavil práve minister financií Igor Matovič,“ postavila sa SaS za svojho predsedu a ministra hospodárstva.

Poslanec OĽaNO Peter Kremský, predseda hospodárskeho výboru a člen výboru pre financie a rozpočet však Sulíkovi oponuje.

„Riško zasa raz poriadne zavádza a hádže svoju špinu na iných. Ako keby Protimonopolný úrad nemohol konať aj pod starým predsedom. Veď tam nie je sám, sú tam desiatky pracovníkov. Máme nejaký doklad, že otvorili vyšetrovanie Slovnaftu a predseda ho zastavil?“ pýta sa na sociálnej sieti.

Hovorí, že teraz sa situácia hodí Sulíkovi, aby presadil do funkcie svojho človeka. „Nakoniec, proti pánovi Medvecovi sme nemali nič, len sme sa ozvali, keď si ho predseda SaS chcel presadiť ako straníckeho kandidáta, jediného kandidáta vo výberku. Ako za starých Ficovych časov,“ pokračuje Kremský.

Podľa neho sa „Sulík odul a už tri mesiace sa z toho nespamätal“. „My nechceme nič iné, len aby vyhral najlepší kandidát, nie Riškov koník, to je celé,“ dodal jasne poslanec obyčajných.

Na budúci týždeň zvolá mimoriadny hospodársky výbor a hovoriť chce o cenách benzínu a nafty.

Igor Matovič Čítajte viac Nechceme, aby ste si užívali lacnú ruskú ropu, odkázal Matovič Slovnaftu

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #Richard Sulík #Igor Matovič