Heger kritizuje Matoviča. Vyhodí Sme rodina z koalície?

Vylúčenie Romany Tabák a Kataríny Hatrákovej z klubu OĽaNO nebol trest. Nebaví ho handrkovanie medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. Nepáčia sa mu ani slová, ktoré Matovič povedal na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej. Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorém odpovedá "na otázky, ktoré dostal".

06.05.2022 21:19 , aktualizované: 21:49
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger počas brífingu po 76. rokovaní vlády v stredu 20. apríla 2022.
debata (44)

„Nenazývajme to trestom. Poslancov nemožno trestať za ich hlasovanie. Poslankyne sa spreneverili kľúčovým hodnotám OĽaNO, ktoré sme mali zadefinované v našom program, s ktorým sme kandidovali do parlamentných volieb 2020," povedal Heger na otázku, ktorá sa týkala vylúčenia Kataríny Hatrákovej a Romany Tabák.

Obe totiž v stredu nepodporili vydanie Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie. Ešte v ten deň ich obyčajní vylúčili z klubu.

„Čiže sme len reflektovali na ich skutok, že sme sa v tejto základnej hodnote rozišli,“ komentoval Heger rozhodnutie poslaneckého klubu.

Matovič Čítajte viac Dni Hatrákovej a Tabák v klube OĽANO sú spočítané

V prípade postoja Sme rodina, ktorého poslanci sa zdržali hlasovania, Heger priznal, že s hnutím Borisa Kollára majú názorové rozdiely.

„Ak sa rozprávame o Sme rodina, tak môžeme povedať, že sa hodnotovo rozchádzame vo viacerých veciach. Či už je to v niektorých pohľadoch na spravodlivosť alebo v niektorých reformách,“ priznáva predseda vlády.

Upozornil však, že počas tohto volebného obdobia nastali situácie, keď „sa na niektorého z partnerov nemohol spoľahnúť a zabrali ostatní partneri“.

„To dáva opodstatnenosť celej štvorkoalícii a preto hovorím, že je dôležité, aby sme ako štvorkoalícia pokračovali ďalej,“ dodal Heger.

VIDEO: Čo vyčíta Heger Matovičovi?

Video

Dostal aj otázku, či ho „baví handrkovanie medzi Igorom a Richardom“. Spory medzi Matovičom a lídrom SaS Richardom Sulíkom sú už legendárne. Vyostrili sa práve po hlasovaní o Ficovom vydaní. Sulík adresoval Matovičovi výčitku, že OĽaNO si už nemôže hovoriť protikorupčné hnutie. Na to Matovič povedal, že SaS chce odísť z koalície, ak sa prijmú v súčasnosti navrhované protiinflačné opatrenia a pomoc občanom. Slovné prestrelky medzi klubom SaS a klubom OĽaNO pritom pokračujú aj ďalej.

Heger odpovedal jednoducho :„Nie.“ Podčiarkoval však, že handrkovanie dvoch lídrov zo štvorkoalície „je úplne legitímne, ak sa rozprávajú a dišputujú o veciach, ktoré sú vecné a ktoré sa týkajú programov a zastupovania svojich voličov, ktorí im dali dôveru vo voľbách“.

Za problém „handrkovanie“ považuje vo chvíli, „ak sa ide do osobných útokov“.

Ďalšia otázka sa týkala vyjadrení Matoviča na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej. Povedal o nej, že ju považuje „za falošnú a veľakrát zákernú ženu“.

Predseda vlády, ktorému je v rámci straníckych štruktúr Matovič nadriadený, odpovedal veľmi krátko: „Nie.“

Krátka bola aj odpoveď na otázku, či bude Slovensko za plyn Rusku platiť v rubľoch alebo eurách. „V eurách,“ povedal Heger.

Ide o prvé video, v ktorom predseda vlády odpovedá na „kladené otázky“. Je zrejmé, že ide o otázky ľudí z celého Slovenska. Boli medzi nimi totiž aj také, ktoré sa týkali skĺbenia politiky a viery, ale niekto bol aj zvedavý, čo mal na obed alebo či príde do Bardejova.

Igor Matovič, Zuzana Čaputová Čítajte viac Matovič by Čaputovú už za prezidentku nepodporil, je podľa neho falošná
44 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Eduard Heger #Zuzana Čaputová